• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Térfejlesztés lombsátorral

  A nyíregyházi szabadtéri színpad korszerűsítése

  Építészek: Banu Roland, Tenkely Szabolcs
  Szöveg: Garai Péter
  Fotók: Csutkai Csaba

  A Nyíregyháza központjában található, egyedi atmoszférával rendelkező szabadtéri teátrum történetének döntő átalakulásán ment keresztül. A műemléki védettségű együttes köré modern technológia és kiszolgáló háttér került, átértelmezve régi és új, épített és természeti környezet viszonyát.
  A szabolcsi megyeszékhely városszerkezetének jellegzetessége a parkok, zöldfelületek füzérszerűen összekapcsolódó rendszere, amely a vasútállomástól a belvároson át egészen a Sóstói-erdőig terjed. E láncolat karakteres eleme a központ délnyugati részén húzódó ikertér, amely Bessenyei György és Benczúr Gyula nevét viseli. A térfalaknak a 20. század elején kialakult, döntően földszintes, polgárvárosi arculatát a későbbi évtizedek beépítései funkcionális és építészeti szempontból egyaránt megbontották; napjainkra csupán néhány védett, értéket képviselő historizáló és szecessziós lakóépület maradt meg.
  A szegedi szabadtéri játékok sikere után Nyíregyházán is történtek kísérletek egy idényjellegű játszóhely létrehozására, ez azonban igazán a második világháborút követő újjáépítés után kerülhetett napirendre. Helyszínnek a Benczúr tér déli részét jelölték ki, a terveket Paulinyi Zoltán (1920‒1971), a Nyírterv mérnöke készítette. A redukált történeti formákat felhasználó, 1955‒1957 között elkészült épületegyüttes a tér hossztengelyére szimmetrikusan szerkesztett. A két büfépavilon és a bejárati építmény, valamint a nézőteret délről határoló központi épület egy tágas fogadótér köré szerveződik, amelyet szökőkút és rózsakert hangsúlyoz. A szimmetriát egyedül a vezérlő épület árkádos tornya bontja meg, az oromzatokon a rendeltetésre utaló lant motívuma jelenik meg. Az összképet a történeti formák díszletszerű használata teszi sajátossá: találhatunk itt egyiptizáló oszlopfőket, egyedi csúcsíves és félköríves nyílásokat, mindezt lapostetőkkel kombinálva.

  Generáltervezés: A’ Stúdió ’90 Kft.
  Vezető tervezők: Banu Roland, Tenkely Szabolcs
  Építész munkatársak: Gulán István, Kótai Norbert, Tomku Gergely
  Tartószerkezet: Tóth Zoltán – Steel-soft Kft., Méry Zsolt – Pro-stat Kft.
  Épületgépészet: Tímár Tamás – Opti-team Bt.
  Épületvillamosság: Hepp Viktor
  Épületszerkezet: Horváth László – Estrad Bt.
  Út, külső közmű: Bartha Miklós – Bartherv Bt.
  Kertépítészet: Márton Péter – Fő-Kert-Ész Bt.
  Színháztechnika: Schramm Péter – Animative Kft.
  Akusztika: Fürjes Andor Tamás
  Színpadvilágítás: Hepp Viktor
  Vízgépészet: Szűcs Sándor – Ganz Hydro Kft.
  Beruházó: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
  Kivitelező: Ke-víz ’21 Zrt.