• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Térfrissítés

  A Máriássy Ház irodaterének megújítása, Budapest

  Építészet: Lab5 Architect
  Szöveg: Ulrich Tamás
  Fotók: Batár Zsolt

  A Székesfőváros által borjúvásárcsarnoknak építtetett létesítmény 1927-ben készült el. Eredeti tervezői Riva József műépítész és Krencsey Géza székesfőváros műszaki főtanácsos voltak; nevüket, az épületen dolgozó különféle mesteremberekével együtt, a csarnok belsejében egy kőtábla teszi közzé. A későbbi átépítések tervezői már nincsenek feltüntetve.
  A közelben áll a Közvágóhíd 1880-as években épült telephelye és több létesítménye. A Vágóhídnak egykor még saját víztornya is volt, de az épületeken a kor – és az utóbbi idők bontásai – egyre mélyebb nyomokat hagynak. Nem ismerem, mi lesz a sorsa ezeknek az ipari műemlék jellegű épületeknek, de gyanús, hogy csöndben sorra eltűnnek.
  A vásárcsarnok sorsa számos fordulatot vett, többszöri funkció- és tulajdonosváltással. Egy időben még garázsként is működött, végül sok bérleményi területre darabolódott szét, ami rettenetesen kusza belső teret és elhanyagolt, leromlott külsőt eredményezett. A WING Zrt. ingatlanfejlesztő cég 2004-ben vásárolta meg a telket és rajta álló csarnoképületet azzal a szándékkal, hogy ide helyezhesse a székhelyét; nagyterű irodaházzá alakította át, és rendezte a környezetét. Az új irodaépületet és a csarnok felújítását Schüller Ferenc tervezte (lásd MÉ 2006/4): kitisztította a belső teret, összenyitotta az össze-vissza leválasztott területeket, és a tágas, rácsostartókkal fedett csarnoktérben nagyvonalú, egyterű kétszintes loft irodaterületet alakított ki.

  Generál tervezés: Lab5 Architects
  Tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Sipos Rebeka, Tóth Annamária
  Építtető: Wing Zrt.