• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Természetes viselkedés

  Városi uszoda, Balatonfüred

  Építész: Varga Tamás
  Szöveg: Pálfy Sándor
  Fotók: Szentirmai Tamás, Fegyverneky Sándor

  Az elmúlt évek során többször sikerült útba ejtenem a már épülése közben is rendkívülinek ígérkező balatonfüredi fedett uszoda-szálloda együttest, Varga Tamás munkáját, de az építkezés elhúzódása és a szálloda külön ütemben való megépülése miatt csak most láthattam készen. A szelíd szőlődombok szomszédságában megjelenő épülettömeg rendkívüliségét az a természetesség adja, ahogy a környezetéből, annak anyagából szinte kinő. Ilyen léptékű épített tömeg esetében ez jelentős építészeti teljesítmény.
  A természetes építészeti viselkedés két legszembetűnőbb eszköze ebben a környezetben a ház tökéletes terepbe ültetése és a helyben található kőanyagból való építkezés. Ez utóbbi szempontjából építészeti telitalálatnak tartom a természetes kő gabion szerkezetként való alkalmazását, ami környezetébe simuló, műtárgyszerű megjelenést kölcsönöz az épületeknek a Balaton-felvidéki tájban.
  A szomszédos sport- és kulturális központhoz és a sportpályák létesítményeihez kapcsolódva a korábbi szőlőföldeken városléptékű zöldterületi központ alakult ki, szépen gondozott parkokkal, néhol a szőlőtőkék meghagyásával, újratelepítésével. Ez a zöldterületi egybetartozás még jobban érvényesülhetne, ha nem jelennének meg mindenütt az egyes intézményeket elválasztó kerítések, még a patak partján is, ahol egyébként ennek semmi funkciója nincs.

  Generáltervező: V.T. Arch Kft.
  Építész tervező: Varga Tamás DLA
  Tartószerkezet: Bősze Béla
  Épületgépészet: Bokor András
  Épületvillamosság: Balázs Judit
  Vízgépészet: Tuzson Balázs
  Konyhatechnológia: Dr. Nagy Józsefné
  Tájépítészet: Salgó Borbála, Kontra Dániel
  Út és közmű: Farkas Sándor