• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tirana új ikonja

  Az albán Nemzeti Színház terve

  Tervező: Bjarke Ingels Group (BIG)
  Szöveg: Götz Eszter

  Albánia megújulásának egyik kulcsát a közösségépítés és a kulturális beuházások támogatásában látja. Az utóbbi évtized több példája után a legújabb nagy építészeti projekt is ezt tanúsítja: a Bjarke Ingels tervei alapján épülő új albán Nemzeti Színház.
  A Tirana belvárosában fekvő Szkander bég tér a főváros kulturális tengelyeként pozicionálja magát, több nemzeti kulturális intézmény is itt áll, köztük az albán operaház és a nemzeti galéria. ezek szomszédságában fog megépülni az új nemzeti színház, amelyik a kinőtt korábbi színház társulatát és hazai, illetve külföldi vendégelőadásokat fogad majd be. Az 9.300 négyzetméter alapterületű, háromszintes épület a földszinten középen felnyílik, és alatta fedett nyitott városi tér jön létre. Így a színház a város életének integráns részévé válik mint találkozóhely, kávézók és étterem kapcsolódik hozzá, ezáltal nem csupán az esti előadások idején lesz eleven, hanem napközben is.
  A nagyvonalúan formált terv kontúrjaiban prizmára vagy még inkább egy elegánsan megkötött csokornyakkendőre emlékeztet. A Bjarke Ingels Group koncepciója alapján – amely kapcsolódik a város vezetésének átfogó fejlesztési irányához igazodik, aminek lényege a főváros közösségi életének gyarapítása, a nyilvános kulturális terek létrehozása – a leendő színház legjellemzőbb vonása a nyitottság lesz. Az utcaszinten való felnyílás kontúrja megismétlődik a lejtősen ívelő tetőn, ahol egy szabadtéri amfiteátrumot alakítanak ki. A két oldalsó tömb a három szintet egybefogó üvegfallal záródik, amelyik láthatóvá teszi a ház belső működését. Így az utcán sétálók előtt nappal is, este is nyitott könyvként tárul fel a színház működése, a járókelők is a színház részeinek érzik magukat.