• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tízezer hasznos négyzetméter

  Vizafogó Park, Budapest

  Tájépítészet: Pécsi Máté, Ripszám Eszter
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Hajdú József

  Az Árpád híd pesti hídfője mögött, az új toronyház és az összesen 130 ezer négyzetméter területű Agora irodapark túlsó oldalán 2022 nyarán egy park született. Nevében és megjelenésében a környék régi nevét hordozza, személetmódja azonban mindenestül a jövőben mutat. A 10 000 négyzetméternyi Vizafogó Park egy olyan helyen jött létre, amit korábban beépítésre szántak, de a helyi közösségek javaslatára az önkormányzat zöldterületté minősítette át.
  Példa értékű döntés született. Az egykori ipari zóna átalakulásával itt jött létre Budapest talán legsűrűbb irodanegyede, ahol égető szükség van egy kis szabad zöld területre, jó levegőre és a természet nyújtotta örömök élvezetére. A régóta használaton kívüli, de még mindig jó állapotban lévő Vizafogó vasútállomás melletti rész sokáig kihasználatlan volt. Az Objekt Tájépítész Iroda tervezői olyan parkot hoztak itt létre, amely sokféle módon szolgálja a pihenést, kikapcsolódást, sportolást, játékot, szabadtéri közösségi életet – vagy csak a félórányi lazítást kellemes, természetes környezetben. A vasúti épület mellett, két nyersen hagyott téglaoszlop között nyílik a kapuja, innen csupán egy nagyobb elkerített területnek érzékelhető, csak belépve döbben rá a vendég, milyen különleges helyre került. A park központi eleme egy szabálytalan alakú, kisebb nyúlványokkal és nagyobb vízfelületekkel, vízinövény-szigetekkel, ülősziklákkal és lépcsős partkialakítással gazdagított dísztó, amelyet napozó- és pihenőtér vesz körül. A medret vulkáni kövek szegélyezik, a tó közepén álló, áttört felületű fémszobor – anyagában nem tagadva a környék alapvetően ipari múltját – a hajdan errefelé élt vizák emlékét idézi meg. Egyik oldalon napozószékek várják az itt megpihenőket, a másikon egy favázas panelekből épült, teraszos kávézó-pavilon „lebeg” a víz fölött (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Batta Miklós, Varga Bianka – Archikon Építésziroda). A pavilon fogazott tetőfelülete alkalmas arra, hogy később, ha lehetőség nyílik rá, napelemeket helyezzenek el rajta, az épület vörösfenyő burkolata a stég-terasz pallóin folytatódik, fokozva a vízközeli élményt. Fa, kő és víz: ezek a park meghatározó anyagai, de nem ettől lesz sokkal több, mint egy egyszerű városi park. Ezeket a matériákat ugyanis lehet olyan módon is használni, hogy a látogató minden szempontból mesterséges környezetben érezze magát, hosszan sorolhatnánk az akár a közelmúltban elkészült példákat. A Vizafogó Park azonban igazi „sziget a szárazföldön”: a tavon átfutó, tört vonalú pallóhíd, a változatos növényekkel beültetett részek közötti ösvények kőlapos tipegői, a kiskockakővel burkolt sétautak és az egyszerű vonatvezetésű fa padok egy titkos világot alkotnak, ami ugyan még a kerítésen túlról is egészben át- és belátható, mégis kedves, intim részletekkel szolgál. Szép megoldás az útvonalak hierarchiája: az elsőrendű utakat térkő borítja, de ahogy egyre kisebb szakaszokra bomlik, úgy a burkolat is egyre finomabb, természetközelibb, nem erőltetett itt az eleven vízi világ – ahogyan a kanyargós futópálya, a kültéri fitnesz, vagy a csocsó- és pingpongasztalok öntött gumiburkolata sem.
  Semmi látványos truváj, semmi szenzáció, mégis csodakert született itt. Egyik legnagyobb előnye teljesen láthatatlan marad: ez a parkot életben tartó vízrendszer, amit ökologikus csapadékvíz-kezeléssel oldottak meg, az esővíz nem kerül csatornába, hanem a burkolatok vízáteresztő rétegeinek köszönhetően rögtön a zöldfelületeken vezetve hasznosul.

  Generáltervezés, tájépítészet: Hómann János, Pécsi Máté, Ripszám Eszter, Wang Xiao – Objekt Tájépítész Iroda Kft.
  Építészet: Nagy Csaba, Pólus Károly, Batta Miklós, Varga Bianka – Archikon Építésziroda
  Szobrász: Lestyán Goda János
  Tartószerkezet: Cséfalvay Gábor, Szenczi Zsófia – TETRA-Plan Kft.
  Épületgépészet: Sor Zoltán – PhQ Kft.
  Épületvillamosság: Aczél Dávid – Enova Kft.
  Tűzvédelem: Decsi György – Fireeng Kft.
  Konyhatechnológia: Rátonyi Árpád – Quartisse Tervező Bt.
  Út: Ittzés Miklós, Varga Péter, Hartai Gábor – Ittzés Mérnökiroda Kft.
  Vízgépészet, öntözőrendszer: Szűcs Sándor – Laungrin Bt.
  Külső közmű: Bíró Attila, Hanczár Gábor, Ördög-Beke Ágnes – KÉSZ Tervező Kft.
  Közvilágítás, energiaellátás: Molnár Attila – Tetra-Com Kft.
  Talajmechanika: Boldizsár László, Kovalóczy György – Argon-Geo Mérnöki Iroda Kft.
  Geodézia: Vajda Szabolcs – Tájépítész Bt.
  Építtető: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat
  Megrendelő, lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
  Kivitelező: Bubla Szabolcs, Latinovics Eszter, Varga Zoltán – Parkfenntartó Kft.