• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Új definíció

  Központi Könyvtár, Helsinki

  Építészek: ALA Architects
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Tuomas Uusheimo

  A finnek függetlenségük 100. évfordulóját egy különleges intézmény létrehozásával ünnepelték: 2018 végére megépült az új Központi Könyvtár Helsinki közepén. Ez azonban nem az a fajta hely, ahonnan könyvekkel a hónuk alatt osonnak ki a szemüveges fiatalok. A nagyvonalú program és a 2013-as nemzetközi tervpályázatot megnyerő ALA Architects terve nem a nyomtatott betűkhöz, hanem a legtágabban értelmezett tudáshoz ad hozzáférést.
  Az évszázad második tizedében egyre könnyebben mondjuk ki az újdonságokra, hogy „igazi 21. századi jelenség”, már most kezd elcsépelődni a kifejezés. Holott Helsinki új, 16.000 m2 összterületű könyvtára valóban ilyen, nem sok köze van a klasszikus könyvtárfogalomhoz, annál több a jövőbeli „tudástár” műfajához. Vannak ugyan könyvespolcok, nem is kevés, de a hangsúly nem ezekre kerül, hanem arra az aktív magatartásra, amire az intézmény nem anyagot, hanem keretet biztosít. Nem véletlen, hogy éppen a finn Parlamenttel szemben álló telekre helyezték el, olyan intézmények közvetlen közelében, mint a Steven Holl tervezte Kiasma Museum, Alvar Aalto Finlandia Csarnoka, vagy a Központi Pályaudvar, Eliel Saarinen egyik közismert műve. Ikonikus hely egy ikonikus alkotásnak.
  A könyvtár – ahogyan az építészek elnevezték: az Odoo, ami magyarul ódát jelent – hatalmas, több ívvel határolt fekvő plasztika alakját ölti, nagyszabású formálása méltó a névhez. Szoros kapcsolatot tart a környező térrel, annak szerves része még a felső szinten kinyúló széles, levélszerű terasz is. A központi hely és a minden napszakban feltűnő, különleges látvány – a legfelső szint esti világításban szinte kivilágított hajóként úszik a város fölött – mégsem szórakoztatni akar, nem az architainment szándékát mutatja, hanem paradox módon éppen a visszafogott finn szellemiségnek a kevéssé ismert, határozott oldalát mutatja. Ez a könyvtár ugyanis a függetlenség centenáriumát a stabilitás, a törvény, az állampolgári részvétel, a demokrácia és a kifejezés szabadságának fogalmaival kapcsolja össze.

  Megbízó: Helsinki városa
  Generáltervezés: ALA Architects
  Építészek: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston, Niklas Mahlberg, Jyri Eskola, Zuzana Hejtmánková, Anna Nyyssönen, Alicia Peña Gomez, Pauliina Rossi, Mikael Rupponen, Pekka Sivula, Tom Stevens, Tuulikki Tanska, Nea Tuominen and Jussi Vuori
  Tartószerkezet: Ramboll
  Gépészet: Projectus Team
  Elektromos tervezés: Lausamo
  Akusztika: Heikki Helimäki Ltd.
  Talajmechanika: Finnmap Infra & Sipti Infra
  Mérnöki konzultáció: Arup