• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Újra gyógyít

  Kútvölgyi Klinikai Tömb homlokzati rekonstrukciója, Budapest

  Építészek: Csánk Elemér (1944), Lázár Antal, Stocker György (2022)
  Szöveg: Kiss Zsolt István, Varga Péter
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Nyolcvan évnyi élet nem mindenkinek adatik, tisztes kornak is nevezhetjük. Ilyenkor ünnepel a család, a barátok köre. Ajándék is jár, például egy elegáns új ruha. Ilyet kapott most homlokzatára Kútvölgyi, azaz az egykori Állami alkalmazottak Horthy Miklós Gyógyintézete, amely ma Észak-Közép-Budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő néven újult meg.
  Az 1944-ben elkészült épület meghaladta a kor akkori szellemét kereszt alakú alaprajzával és vertikális központi közlekedőmagjával, összesen 11 szinten, amelyből zömmel hét a terepszint felett épült, a tetőterasz helyére később került a gépészeti szint. Az épület merevacél-betétes vasbeton szerkezetét Sávoly Pál tervezte, aki az újjáépített Erzsébet hidat is megálmodta. Kossuth-díjas mérnök kollégánk 1968-ban ebben az általa tervezett szerkezetű épületben hunyt el. A kórház nem fukarkodott az akkori technikai vívmányokban: korszerű fűtés, részleges szellőzés a gyógyító egységekben, központi konyha és mosoda, központi nővérdolgozó szintenként, funkcionális elkülönítés szárnyanként, és a fény beengedése, az árnyékolók alkalmazása is szerepet kapott.
  2015-ben megkezdődött a kórházépület homlokzati energetikai korszerűsítése: elbontották a homlokzati mészkő burkolatot, a hőszigetelés felhelyezése részben meg is történt, de a kivitelezés félbemaradt, ebben az állapotban várta az épület a homlokzati megújulást, amely Lázár Antal és Stocker György tervei szerint 2022-ben megtörtént. A homlokzatok földszinti és az alatti szintjeit az eredeti tervező osztópárkánnyal elválasztott lábazati zónaként kezelte, így ezen részek burkolata látványosan eltér a felette lévő emeletektől. A homlokzatburkolat kiosztásának rekonstrukciója a megmaradt felületek és történeti fotókon látható osztásrend segítségével történt, igazodtak a nyílászárók homlokzatburkolati osztást meghatározó parapet- és szemöldökvonalaihoz. A rétegrendet meghatározta a háttérszerkezet, a homlokzati síkok mélységének igazodása, az eredeti kőburkolat színhatásának visszaadása.
  A tervezők megtartandó értékként kezelték a nyílászárók homlokzaton látható méreteit (külső szárny szélessége, magassága, profilvastagságok), valamint homlokzatsíkhoz viszonyított mélységét is. A lépcsőházak üvegfalait és a főbejárat melletti íves nyílászárót szintén az eredeti osztásrendszer és profilmélység alapján állították helyre. Az üvegtégla-betétes konzolos előtetőt struktúrájában megtartották, a drótbetétes üvegezésű erkélyek és loggiák korlátjait az eredeti megjelenés szerint újragyártották, és ismét láthatjuk a homlokzat és a loggia árnyékolóit is. Az új homlokzatvilágító és információs oszlop a DNS-spirállal és a homlokzaton elhelyezett információs rendszer az épület élete során többször változott megnevezését is feltünteti.

  Építtető: Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, Dr. Ralovich Zsolt, Dr. Takács Péter intézményvezetők, Dr. Molnár-Gallatz Zsolt stratégiai főigazgató-helyettes
  Megrendelő: Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság
  Eredeti építész tervező: Csánk Elemér (1944)
  Eredeti szerkezettervező: Sávoly Pál (1944)
  Generáltervező: A&D Stúdió Kft.
  Felelős építész tervezők: Lázár Antal DLA, Stocker György DLA, Bánsági Szilvia, Lázár Veronika
  Építész munkatárs: Zsömbörgi Péter
  Tervezési koordinátor: Balogh Anikó
  Örökségvédelmi tervezők: Mezős Tamás DLA – M&M Architektész M.I. Kft.
  Örökségvédelmi munkatárs: Bodó Balázs
  Tűzvédelem: Tar Nándor
  Tartószerkezet: Bartók Miklósné, Pintér Sándor, Gergye Zoltán, Papp Tibor – Szigma Stúdió Kft.
  Épületgépészet: Szigyártó Gábor, Pitkó Attila – SMG-SISU Budapest Kft.
  Épületvillamosság: dr. Barbarics Tamás
  Munkavédelem: Bódisné Molnár Linda – GL Safety &Protect Bt.
  Szobrászat: Engler András
  Mozaik: Breznay Pál
  Belső felújítás tervezője: Ferdinánd Árpád – Ferdinánd és Ferdinánd Építésziroda Kft.
  Műemléki felügyelő: Leposa László
  Generálkivitelező: B+N Referencia Zrt., Puskás Péter, Horváth László
  Homlokzati kivitelezés: Bayer Center Kft., Bayer József, Németh Péter, Szeitz József
  Új Szent János kórházért polgári kezdeményezés szervezője: Szilágyi Zsolt