• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Újrahangolás

  Az Operaház rekonstrukciója

  Építész: Zoboki Gábor
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotók: Réthey-Prikkel Tamás

  A budapesti Operaházat már az 1884-es átadásakor óriási tisztelet övezte. Az épületet Ybl Miklós tervei alapján készítették, a maga korában építészeti csúcsteljesítmény volt, és ma is annak tekintjük. A mostani felújítás kezdeti programja részleges korszerűsítésről szólt, azonban a restaurátorok és a tervezők kutatómunkája és javaslatai nyomán 2018-ban a kormány a teljes körű rekonstrukció mellett döntött. A felújítás során az Ybl által megálmodott építészeti értékek visszaállítására törekedtek, így az Operaház most a Monarchia idejébe kalauzolva fogadja a vendégeket. Megújult az épület teljes homlokzata, a főhomlokzat és a tető díszvilágítása. A főlépcsőház új, kétszintes csillárt kapott, a Vörös szalon tölgyfa burkolatának eredeti színét visszaállították. A díszletfestő műhelyeknek az Eiffel-csarnokba való kihelyezésével két nagy terem is felszabadult amelyeket próbateremként tudnak hasznosítani. Az alagsorban felszabadultak területeken a korábban hiányzó zenekari öltözőket alakították ki. Akusztikai értelemben is újjászületett a ház. Visszaállították a zenekari árok méretét, a nézőtér padozatát átalakították az eredetiben is alkalmazott, de erősebb favázas szerkezetűre. A színpad előtt újra megépítették a proszcéniumot keretező ún. fafüggönyt, aminek fontos akusztikai szerepe van.
  A nézőtér befogadóképessége az átalakítással 1000 főre csökkent, a harmadik emeleten viszont állóhelyeket alakítottak ki, fartámaszokkal. Az ide szóló jegyek egészen különleges zenei élményt ígérnek: ide sűrűsödnek a nézőtérből visszavert és a mennyezetfreskó kúpos felülete által kifelé irányított hanghullámok. A felújítás eredményeként – a történeti szerkezetek hű rekonstrukciója mellett – olyan technikai szintre emelték az épület működését, amely az elkövetkezendő évtizedekben korszerűen szolgálja a magyar kultúra egyik legfontosabb intézményét.

  Megrendelő: Magyar Állami Operaház
  Projektmenedzsment: CÉH Zrt
  Generál tervező, építész tervező: ZDA Zoboki Építésziroda Kft
  Vezető tervező: Zoboki Gábor
  Projektvezetők: Borzák Richárd, Turi Zoltán
  Projektkoordinátor: Farkas Dóra
  Építészek: Antmann Somogyi András, Molnár Máté, Árvainé Szabó Valéria, Molnár Zoé, Bánsági Dávid, Orlovits Balázs, Besey Judit, Palásti Ildikó, Csöndes-Albert Fatime, Poller Mónika, Fekete Attila, Reppert Béla, Fekete Ferenc, Révai Virág, Galgóczki Bonifác, Rutkai Pál, Iványi Réka, Seidl Krisztián, Jaczó Anna, Silvester Csaba, Kacsoh Gábor, Szlabey Balázs, Kakas László, Szontág Júlia Dominika, Kormányos Anna, Sztankó Gerda, Lencsés Albert, Tímár András, Miklós Bernadett
  Építész társtervező: Zimay Balázs – ZED Építész Stúdió Kft
  Belsőépítészet: Czakó Kálmán – Czakó Kft., Simon Mónika, Haraszti Lívia
  Kalász Dóra, Pálmai-Juhász Patrícia, Fehér Marianna – Stúdió Kvarc Kft. (műemléki területek); Demeter Nóra, Simon Edina – Demeter Design Stúdió Kft. (üzemi területek)
  Homlokzatfelmérés: Deák Zoltán – Tripartitum Kft.
  Épületszerkezetek: Takács Balázs – FRT Raszter Kft.
  Tartószerkezet: Bimbó Gábor – STR Design Kft., Kamarás Ferenc – Kamarások Bt. (színpad); Rabb Péter – 2 RABB Kft. (Lotz-freskó tartószerkezete)
  Épületgépészet: Áy János, Szakál Norbert, Szendi Attila – Körös Consult Kft.
  Épületvillamosság: Rajkai Ferenc – Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
  Tájépítészet: Nemes Zoltán – Vár-Kert Műszaki Tervezési Kft., Koszorú Bálint – Város-Teampannon Kft.
  Konyhatechnológia: Rétfalvi Kurucz-Alexandra – Design Studio Kft.
  Tűzvédelem: Báder György – Pro Almond Kft.
  Auditórium teremakusztika: Federico Cruz-Barney – STUDIO DAP, Huszty Csaba – Entel Kft.
  Épületakusztika: Borsiné Arató Éva – Arató Kft., Józsa Gusztáv (gépészeti akusztika)
  Látványtervezés: Mátételki Ákos – Greypixel Kft.
  Restaurátorok: Seres András, Tóth Alexandra, Magyar Éva, Tímár Lőrinc, Nagy Melinda, Rékasy Bálint, Zágoni Péter, Kóbor Zsolt, Ludányi Gábor, Herling Zsuzsa – Mentartis Kft.
  Műemléki szakértő: Mezős Tamás
  Textiltervezés: Fellegi Eszter, Révész Eszter
  Művészettörténész: Branczik Márta
  Színpadtechnológia: Tompai Zsuzsa
  Világítástervezés: Haász Ferenc – MadebyLight Zrt.
  Szignalizáció: Drozsnyik Dávid – Graphasel Kft.
  Akadálymentesítés: Szabó Henriett
  Generálkivitelező: W-É-L Opera Konzorcium