• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Vezérfonal

  Kós Károly Szakképző Iskola, Érd

  Építészek: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Danyi Balázs

  Érd az elmúlt bő 50 év alatt ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A napjainkban is rohamosan növekvő város nemrégiben a vármegye székhelyévé vált. A fejlődés szükségszerű velejárója volt a Kós Károly Szakképző Szakiskola épületeinek felújítása. A projekt megtervezésére 2016-ban meghívásos tervpályázatot írtak ki, amelyet a 3H Építésziroda koncepciója nyert meg. Az új tervek az 1970-es évek elején épült főépület mellé jelentős alapterület növekedéssel, funkcionális csoportokba szedett, a régivel szerves egységet alkotó új együttest terveztek, amelynek az első ütemben elkészült részeit már birtokba vehették a diákok. A Csillag Katalin és Gunther Zsolt vezette tervezőgárda elsőként a területen örökölt adottságokat vette számba: a vörös klinkertégla burkolatú főépületet megőrzendő értéknek ítélték, az egyéb szervetlenül kapcsolódó hozzáépítéseket és melléképületeket elbontották. Talán elsőre meglepő fordulat, hogy az egyszerű, téglaburkolatú, L alaprajzú lapostetős épület építészeti értéket jelentett. Eredeti karaktere kiindulópontként szolgált az új építészeti kompozíció összetett, geometrikus tömegalakításában és anyaghasználatában.
  A teljes hozzáépítésből jelen ütemben a déli épületszárnyak készültek el. Ebbe a tömegbe a közösségi tereket eddig teljesen nélkülöző iskola tágas aulája került, emeletén tanárival és irodahelyiségekkel, amelyhez mindkét oldalról, különböző szinteken tágas tetőudvarok kapcsolódnak. Ehhez csatlakozik nyugati irányból a tetőudvar alatti tornaterem. Az ezt szegélyező szárnyban tantermek, a szakképzési centrum irodái, a tornateremhez kapcsolódó lelátó, öltözők, a teljes épületcsoport közlekedő magja és egyéb járulékos funkciójú helyiségek kaptak helyet. Mindezt majd kiegészítik észak felől a jelenleg építés alatt álló második ütem épületei: az emeleti szinten hídszerűen átkötő nyaktagban lévő könyvtárral, s az erre merőlegesen szerkesztett – tankonyhát, menzával, tantermeket és gyakorlati műhelyeket magába foglaló – épületszárny. Az így megújuló épületegyüttes a város vérkeringésébe is szervesen bekapcsolódik: a fejlesztési tervek szerint a „híd”alatt fog áthaladni a városközpont irányába tartó gyalogos sétány és kerékpárút.
  A már használatban lévő épületrészekhez az északi szárnyak is hamarosan elkészülnek. Az építészeti koncepció és a funkcionális szerepek csak ezt követően válnak a teljessé. Ezzel a város gyors fejlődésének részeként az iskola építészeti kvalitása is méltón tud felzárkózni az intézmény egyre növekvő presztízséhez.

  Megbízó: Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata
  Vezető építész tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Projektvezető: Farkas Ádám
  Építész munkatársak: Garay-Kiss Dorottya, Novák Veronika, Boromissza Júlia, Csépke Tamás, Kiss Anna Sára, Reményi Petra, Tommaso Laezza, Rab Sarolta, Tari Krisztina
  Tartószerkezet: Puskás Balázs – Terraplan’97 Mérnökrioda Kft.
  Épületgépészet: Gróza Zoltán – Körös Consult Kft.
  Közmű: Nagy Etele – Körös Consult Kft.
  Elektromos tervezés: Kelemen Ferenc – Kelevill-FZ Kft.
  Tűzvédelemn: Csuba Bendegúz – OPTOMM Mérnöki Iroda Kft.
  Tájépítész: Kapás Enikő – Departer Kft.
  Környezetvédelem: Kanász-Szabó Ervin – Akusztika Mérnöki Iroda Kft.
  Akusztika: Borsiné Arató Éva – Arató Akusztikai Kft.
  Út, közlekedés: Wettstein Miklós – Wettstein & Társa Bt.
  Konyhatechnológia: Kaszab Piroska – Kende Gastro Zrt.
  Sporttechnológia: Budai Mihály