• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zöld arculat

  Igazgatási központ, Szigetszentmiklós

  Építészek: Peschka Alfréd, Csernik Tamás, Banitz László
  Szöveg: Berényi Marianna
  Fotók: Lality Áron

  Hogyan lehet megőrizni egy nem túl nívós, annál inkább lerobbant épületet úgy, hogy se az épület új funkciói, se a helyi identitás ne sérüljön? Megfelelhet-e egy gyáriroda egyszerre a kormányablak, a rendőrség, a bíróság és a népegészségügy kívánalmainak? Elfér-e hétezer négyzetméteren az ügyfélszolgálati terek, az irodák és a tárgyalók mellett okmányiroda, rendőrszálló, oltóanyag-, valamint fegyverraktár?
  A 2017 márciusában átadott Szigetszentmiklósi Igazgatási Központ épületében járva úgy tűnik: igen. Az egykori Csepel Autógyár irodaépületében – egy 2013-as kormányrendelet nyomán – egymás közvetlen szomszédságába költözött a Szigetszentmiklósi Járásbíróság, a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség, a Szigetszentmiklósi Rendőrség, valamint a kormányablakot, foglalkoztatás- és népegészségügyi kirendeltséget is magába foglaló Szigetszentmiklósi Járási Hivatal. A 20. század közepén készült irodaház a beruházásnak köszönhetően nemcsak új lehetőséget kapott, hanem ismét a környékbeliek életének egyik központi helyszínévé válhatott.

  Felelős tervezők: Peschka Alfréd, Csernik Tamás, Banitz László – Óbuda Építész Stúdió
  Építész munkatársak: Batízi-Pócsi Gergő, Tréki János, Volcz Zoltán, Korcsák Jeliszej, Szabó Dávid, Zsiga Balázs, Lukács-Nagy Ádám
  Statika: Vértesy Tamás
  Épületgépészet: Pavlics György
  Épületvillamosság: Kun Gábor
  Út, közlekedés: Ötvös Zsuzsanna
  Közmű: Hobl Géza
  Akusztika, környezetvédelem: Csott Róbert
  Környezetrendezés, tájépítészet: Szepezdi Ildikó
  Tervezési projektigazgató: Miklóshalmi Zsolt
  Építtető: Pest Megyei Kormányhivatal