• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zöld tengeralattjáró

  Villa Budaörs-Farkasréten

  Építészek: Nagy Csilla, Tóth Zoltán
  Szöveg: Dudics Krisztián
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Az elővárosi utcakép hagyományos családi házai között szokatlan sziluett tűnik fel: fehér falak és falkeretek, pergolák légies kompozíciója, amely egy térrész lehatárolásával egy épülettömeg helyét jelöli ki. Az utca síkja akadálytalanul, kertként úszik át elemei között-mellett a telek vége felé. Az épület maga valójában e zöld szőnyeg alatt fekszik.
  Az Artgroup építészei, Nagy Csilla és Tóth Zoltán számára a feladat egy szinte ideálisnak mondható (északi utcafrontos, dél-délkelet felé enyhén lejtő és elnyúló) telek, a bennük valóban bízó megbízó, az igényességnek korlátot nem szabó anyagi lehetőségek és az alkotásra rendelkezésre álló elegendő idő szerencsés konstellációjában adódott. Lényeges körülmény, hogy a tereplejtés nem egyenletesen oszlik el a telek hosszában, hanem annak nagy része az utca felőli északi harmadára esik, majd dél felé már csak enyhén ereszkedik.
  Talán éppen ez az ideálison feltűnő apró „szépségpötty” volt az, ami a tervezési koncepció gondolati magját adta. Mivel a megbízók egyszintes házat szerettek volna, és ez – a kedvező kertkapcsolatokat szem előtt tartva – leginkább csak az utcai szintnél jóval mélyebben volt megvalósítható, a tervezők radikális döntést hoztak: nem csak a nappali-közösségi funkciókat, hanem az egész lakóteret, s ezzel a teljes épületet az utcai terepszint alá telepítik, az épület lapos teteje pedig tetőkertként fog megjelenni. A gondolatot olyannyira következetesen vitték végig, hogy az utcai szinten csak egy bejárati előtér és egy lift kubusa maradt – de még ez is átlátható –, egy kéménytesttel, csatlakozó mellvédfalakkal és a pergolával fedett kocsibeállóval. Az utcáról nézve az egész olyan hatást kelt, mint egy tengeralattjáró vízből kiemelkedő tornya a periszkóppal, miközben maga a hajótest a felszín alá merül.

  Vezető tervezők: Tóth Zoltán, Nagy Csilla – Artgroup Kft.
  Építész munkatársak: Kollár Petra, Kimle Olga, Máté Enikő – Artgroup Kft.
  Belsőépítészet: Tóth Zoltán, Nagy Csilla – Artgroup Kft.
  Belsőépítész munkatársak: Kollár Petra, Kimle Olga, Máté Enikő – Artgroup Kft.
  Statika: Csákvári Zoltán – Csákvári Mérnöki Iroda Kft.
  Épületgépészet: Kauderer Péter – Bautherm Bt.
  Elektromos tervezés: Krámer Tibor
  Konstruktőr: Higi Balázs – H-Design Kft.
  Kert- és tájépítészet: Kuhn András – Gardenworks