• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 33 terv, 99 mondat

  Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia székfoglaló
  HAP Galéria, Budapest, 2014. 06.12.

  Szöveg: Tomay Tamás

  A 33 a tavalyi FUGA kiállítás méretből adódó véletlene, a továbbiak logikusak, a 66 foglalt, mert annyi éves vagyok, a 132­nek nincs értelme, a 99 lehet egy vágy, amiről babonából nem beszélünk, tehát legyen 3×33 – körülbelül 99.

  1. (Pestújhely) Vágyunk folyamatosan arra a középre, aminek végtelen sokasága lehet, amiből az egyet az alkalmi felismerés választja ki. Itt az udvar az. Itt juthat eszünkbe, hogy még megússzuk.

  tomay1

  2. (Porta) 1988­ban, 40 évesen jutottam el a múlt század elejére. 15 évvel később mondta J. I. a ház kapcsán, hogy reményekkel várta a folytatást. Ez a késés már nem volt megoldható.

  tomay2

  3. (Zsíroshegy) Utólag az építtető – egyébként barátom – elmondta, bizony nem tetszett a terv neki, még az eltángálás is eszében volt, amikor elkészül. Szép lett, mondta ő, mondták mások is, majd fél éven belül háromszoros áron eladta. Így konvertálódott a pénz jóízléssé.

  tomay3

  4. (Dutka Á. u.) „Mindez valaminek a tagadása is egyúttal, valaminek, amivel tele vannak a közeli telkek. Magam részéről a legfontosabb állításnak ezt a tagadást érzem, a halk beszédre való törekvést.” A fentiek R. P. mondatai a ház kapcsán a nekem küldött levélből.

  tomay4

  5. (Leányfalu) Sokaknak volt szimpatikus ez a ház. Ez engem nem biztatott, mert kevésnek tudtam a munkát, ami benne van. Olyan volt, mintha találtam volna a tapasztalatot, ami pedig nem lehet, mert még nem lehetett meg.

  tomay5

  6. (Kavics u.) Egy vetítésen, e ház kapcsán M. P. mondta, talán belsőépítész szerettem volna lenni. Nem szerettem volna. A szemérem gátolt abban, hogy összekeverjem a bentet a kinttel.

  tomay6

  7. (Fonyód) Szemben a túlsó parton állt már T. G. háza. Azt gondoltam, hogy az a kő, amit fel lehetett volna ott használni, azt én itt felhasználom. A két házat a követ szállító uszály köti össze, véltem akkor.

  tomay7

  8. (Pasarét) Mivel minden építés továbbépítés, a kapcsolódások is látszanak, és azok ideje is. Van, amikor ezek egyértelműek, van, amikor kételyek vannak. Ez utóbbi esetben merül fel a valaminek a díszlete kérdés.

  tomay8

  9. (Felsőtárkány) Ez a ház hasonlít a környezetéhez, csak művibb. Ha felépült volna, akkor kiderül, jelentősen nagyobb a többieknél. Tehát nem lehet csak úgy nagyítgatni.

  tomay9

  10. (Detrekő u.) Van a nappali üvegfala előtt egy méterre egy nagy tömör fal, ami elvesz a kilátásból. Nagy felzúdulás volt az építtetőben a terv ellen. Végül kiderült, a lemondás is szerethető.

  tomay10