• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A divat palotája

  Il Bacio di Stile, Budapest

  Építész: Nagy Csaba
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotó: Bujnovszky Tamás, Opitz Tamás

  Fotó: Opitz Tamás

  Egy multibrand luxusáruházhoz még budapesti viszonylatban sem könnyű ideális épületet találni. Bár sok az üresen álló ingatlan a belvárosban, az Andrássy út neoreneszánsz-eklektikus bérpalotája bizonyult olyannak, ahol a helyszíni adottságok és az épület megmaradt értékei a funkcionalitáson túl a századforduló életérzését is képesek felidézni. A szalon enteriőr jelleg megőrzése egy legfelső kategóriás kereskedelmi egységben komoly tervezői feladatot jelentett.
  Az épületet 1880-81-ben Freund Vilmos tervei alapján Brüll Zsigmond építtette. Legfőbb értéke a neoreneszánsz homlokzat és a sajátos térformát, díszítőmotívumokat felvonultató előtér, amelynek boltozatai a teret is részekre tagolják: az utca és udvar közti átjárót két lapos, csegelyes kupola tagolja, a harmadik a lépcsőház előterét fedi le. Az épület főlépcsője háromkarú trieszti mészkő lebegőlépcsővel kapcsolja össze az emeleteket, és öleli körbe a pesti bérházak hangulatát idéző liftet. A piano mobile ékessége a fennmaradt polgári lakás, ahol a szalonok gipszdíszítése, nyílászárói, burkolatai, valamint a kandalló és az ebédlő installáció is a korabeli hangulatot idézi.
  Az építészeti koncepció a divatáruházi palotává történő áthangolásra és átpozícionálásra koncentrált a századfordulós értékek megtartásával. Karakterisztikus újdonság azonban a bejárat, a belső udvar és a tetőtérbeépítés funkcionális megoldása. A kapuzat az immáron egységként működő épület főbejárata, melyet a portikusz alatt felnyitott nyílásfelületek jeleznek a homlokzaton. A második elem a belsőudvar átpozícionálása az épület központi aulájává. A hidak, az áttört belső homlokzat és a könnyed üvegszerkezet a külső teret átjárható térré transzformálják, és új karaktert adnak az épületnek. A hangsúly a történeti tereken maradt, a mozgólépcsőket, a menekülő lépcsőházat és a teherfelvonót a kevésbé értékes hátsó szárnyakban helyezték el.

  Felelős tervező: Nagy Csaba – Archikon Kft.
  Építész tervezők: T. Major Krisztina, Benedek Botond, Pólus Károly, Bagó Bernadett, Holló Erika, Várhidi Bence, Kiss Tamás – Archikon Kft.
  Tetőtér épületszerkezeti szaktervező: Juhász Péter – Pallas Novo Kft.
  Tartószerkezet tervező: Armuth Miklós, Cséfalvay Gábor
  Műemléki szakértő: Dr. Déry Attila Ph.D – Plinthosz Bt.
  Belsőépítészet: Beretta Associatis.r.I., Milano – üzletterület, GA Design International Ltd, London – étterem, bár
  Építtető: Web-Mind Licences Kft.