• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A fény bűvöletében

  Harpa Koncertterem és Konferencia Központ, Raykjavik

  Építészek: Henning Larsen Architects, Studio Olafur Eliasson, Batteríid Architects
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotó: HARPA

  Harpa Concert Hall and Conference Centre in Reykjavik

  Reykjavik keleti kikötője és a fővárost a tengerrel összekötő út egy átfogó rehabilitációs terv keretében újult meg az utóbbi években. Ennek részeként épült meg a tengerparton, a régi kikötőnél Izland legújabb nevezetessége, a Harpa koncertterem és konferenciaközpont. Az épület 2013 őszén elnyerte az Európai Unió legjobb kortárs épületének járó Mies van der Rohe díjat.
  A rehabilitációs terv kiemelt célja egy új városközpont létrehozásával kiterjeszteni és revitalizálni a kikötő területét, amely keretében bevásárló negyed, szállodák, lakások, oktatási intézmények és vegyes ipari létesítmények épülnek. A nagyszabású koncepció célja továbbá jobb összeköttetés kiépítése az új negyed és Reykjavik belvárosa között.
  A város sűrű szövetétől elkülönülő koncertközpontot erőteljes vizuális hatása a város ikonjává avatja az épületet. A komplexum négy nagy csarnokot foglal magába. A tömbök súlyos, aszimmetrikus alakzatban borulnak rá a földszintes előcsarnokra, felidézve a sziklás izlandi tengerpart hangulatát. Ez a tömbszerűség izgalmas kontrasztban áll a szabálytalanul hullámzó sávokban, megtört vonalakban sorakozó, több mint ezer darab tizenkétszög alakú, háromdimenziós üveghasábból álló homlokzattal, ami a környezet fényeit kaleidoszkópként, más és más színárnyalatban töri meg. A vibráló látványt nyújtó homlokzat a dán-izlandi származású építész és tájépítész, Olafur Eliason elképzelései alapján készült. A koncepció központi eleme a fény és az áttetszőség, a statikus rend dematerializálása. A geometrikus elemekből kialakított homlokzat kristályszerkezetének fényvisszaverő hatása elősegíti a párbeszédet az épület, a város és a környező vidékkel. Az időjárási jelenségek és fényviszonyok homlokzati tükröződése tovább tágítja a teret. Az épületet körbejárva a látószög változásaihoz igazodó, folyamatos átalakulást követhetünk végig, amely a színek és hangulatok végtelen variációját adja. A homlokzat többi része és a tető egymásba ékelődő felületei is ezt a geometriai rendszert viszik tovább. A tervezést háromdimenziós számítógépes modellek, véges elemes modellezések, különböző vizualizációs technikák és makettek segítették.

  Építészek: Henning Larsen Architects, Batteriid Architects
  Tájépítészek: Landslag efh, Lisbeth Westergaard
  Homlokzat: Olafur Eliasson
  Műszaki tervezés: Artec Consultants, Mannvit Engineers, Hnit Consulting Engineers, Efla Engineers, ArtEngineering, Ramboll
  Akusztika: Artec
  Kivitelező: IAV
  Szakértők: ASK Architects, Almenna Consulting Engineers, Verkis Consulting Engineers, Verkhönnun Engineers, Jasper Parrott, Vladimir Ashkenazy