• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • A formaadás szabadsága

    Szabadalom és koncepció:  Portik Adorján

    Portik Adorján építész-belsőépítész és csapata 2009-ben fejlesztette ki és szabadalmaztatta a Free Form Buildings, azaz Szabad Formálású Épületek nevű építési eljárást, melynek célja az energiahatékonyság biztosítása és a környezet épségének megőrzése az épület teljes életciklusán keresztül. Az új építési módszer eredményeként az épületek jól alkalmazkodnak a modern technológiákhoz és anyagokhoz, illetve figyelembe veszik a természeti, épített és kulturális környezet adottságait.

    A Free Form Buildings elveinek alkalmazásával mind az építés, mind a használat során fellépő energiaszükséglet csökken, ezzel párhuzamosan a tömegformálás nagyobb szabadságot kap, mint a hagyományos építési módok esetében. Mindez egyszerű szerkezetekkel és gazdaságosan elérhető anyagokkal valósulhat meg.
    Első megvalósított változata egy családi ház az erdélyi Csobotfalván. A formája után „Kavicsház” nevet kapott épület egy öttagú család számára készül. Helyiségei: nappali+ebédlő+konyha, valamint öt hálószoba, két fürdőszoba és kiszolgáló terei. A térkiosztás a másfél szintes nappali terület, továbbá a két szinten elhelyezett hálószobák és mellékhelyiségeik funkcionális szétválasztásán alapul. A gépkocsi beálló, a külső tároló és az esővízgyűjtő a lakóépülettől független épülettömegben kapott helyet. A kivitelezés alacsony technológiai igényű, a műhelyben kivágott elemek összeszereléshez sem magas fokú szakmai képzettségre, sem erős gépekre nincs szükség. A szerkezet tartószerkezeti szempontból többhéjú kupola, aminek hőhasznosítása megfelel a passzívház előírásnak. A fűtést a hővisszanyerővel és talajhőcserélővel ellátott szellőzési rendszer látja el, a meleg víz előállítását biztosító pelletkazán pedig várhatóan évente egy-két hétig látja el a kiegészítő/biztonsági fűtés szerepét.