• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A gúzsba kötve táncolás művészete

  Váci Greens irodaház, Budapest, Váci út

  Építészek: Tiba János, Király Zoltán
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  vacigreens1

  Elkészült az első irodaház a Váci Greens komplexum öt tömbje közül. Mozgó autóból rápillantva semmi különös: irodaházas környezetbe illő, „vonalkódos” homlokzatú középmagas épület. Ám gyalogszerrel megközelítve kiderül, hogy az egyszerűség valójában összetettséget és ellentmondást rejt – vö. Venturi nagy hatású könyvével –, ami végeredményben az elegáns megjelenés titka.
  A Váci út egykori ipari negyede lassan átépül, csarnokai és igazgatási épületei között korszerű székházak, bériroda-paloták jelennek meg, egységes látvánnyá kezd szelídülni a korábbi vegyes beépítés. Gyakran nem értjük, valóban szükség van-e ennyi új irodára, a kínálat óriásinak tűnik. De az első Váci Greensben már elkeltek a helyiségek.
  Az Elzett gyártelep helyén épülő komplexum öt épületét egy egységes beruházás keretében, átgondolt telepítéssel lehetett elhelyezni. Részben a korábbi beépítés nyomán egyfajta cardo–decumanus tengelyre helyezkedő utcarend alakult ki, a kereszteződésben központi fórummal, ehhez térbővületekkel kapcsolódnak a házak. Az irodaépületek fákkal és zölddel betelepített, eltolt és összetett alaprajzú sétányok mentén szerveződnek, melyeket akár a tágabb környék is használhatja sétára, pihenésre, kellemes találkozóhelyként.
  A több mint kéthektáros beépítésből kb. 2000 m2-nyi területen áll a most elkészült A épület. A 23 méter magas, hatemeletes ház keretes beépítésű, tágas belső udvart fog körül. A függönyfalas hasáb négy oldala határozott térfalat képez, az összhatás mégis könnyed, oldott. A titok a részletekben keresendő: az épület az alsó és a fölső szinteken tömegében is tagolt, s attól függően, honnan nézzük, öt-, hat- vagy hétemeletesnek látszik. A tagolást felül a tetőterasz és a gépészeti felépítmények folytatják. A földszinten, a bejáratoknál a fal síkja beljebb került, a „fórumhoz” eső sarkon pedig két szint magas árkádteret „vágtak ki” a házból, amely a tágas udvarhoz is kapcsolódik. A karcsú fehér oszlopok és a sárga fal ferde plasztikája szinte légies karakterű.

  Vezető építészek: Tiba János, Király Zoltán – TIBA Építész Stúdió
  Építészek: Beczner Balázs, Beszeda Zoltán, Bozsik Zoltán, Erdei István, Hajas Veronika, Kovács Gergely, Patkó Csilla, Perényi Lóránt, Skaliczki Judit, Szabó P. Nándor
  Tartószerkezet: Markovits Péter, Kazsimérszky Róbert – Markovits Tanácsadó Mérnökiroda Kft.
  Gépészet, elektromosság: Szigyártó Gábor, Kapitor György – SMG-SISU
  Homlokzati részletek: Polgár Szilárd, Kronavetter István – MetalCAD Kft.
  Út és közmű: Lelkes Mihály, Román Péter –Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.
  Környezetvédelem, akusztika: Bite Pálné dr. – Vibrocomp Kft.