• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A nevezetes magyar ORSZÁGHÁZ és a tér, ahol áll

  Török András, Wachsler Tamás:
  A nevezetes magyar ORSZÁGHÁZ és a tér, ahol áll
  Kiadta az Országgyűlés Hivatala, 2015, 365 oldal

  Szöveg: Szegő György

  orszaghaz_konyv

  A téma az építészet fogalma – egyetlen ház tükrében. Egyik szerzője, Wachsler Tamás építész, aki tíz évig dolgozott a T. Házban – az ő bennfentes és profi fotói adják a könyv vázát. A másik alkotó Török András, holisztikus szemléletű Budapest-könyvek specialistája. Én, az olvasó, jártam a házban kisdobosként, konferenciákon és kitűntetési ceremóniákon – elfogult híve lettem az épületnek. De tudom, építőinek tekintélyét több felől kikezdték. Építészek is. Egyikük nemzetközi szakmai körben, kirándulás házigazdájaként kérte külföldi kollégáitól a Parlament elé hajóztukban: „ne is nézzenek oda”. Ezért a könyv azon túl is aktuális, hogy az Országház környezete nemrég – szintén vitát kavarva – megújult.
  Aki „tisztán szeretne látni” örömét leli a könyvben. Számtalan szükségszerű vagy meglepő szempont szervezi a bő információt, a kötet művelődéstörténeti bravúr. Tíz fejezete a leíró résztől, az építészeti pályázaton és az építés, újjáépítés történetén át ad urbanisztikai, sőt proxemikai közelítést, és bepillantást a kulisszák mögé. Város- és szakmatörténet, hozzá egy párbeszéd a szerzők és az általuk felkért hat mai neves építész között. A „Történelemlecke huszonnégy képben” fejezete csak fotókkal, évszámokkal beszéli el az előző száz évet…
  Másutt is precízen illesztett archív fotók, dokumentumok és egykorú /mai tervek teszik a kötetet szakkönyvvé. A hitelességet a szakintézmények és munkatársaik sora garantálja. De Török András többször látványos didaxissal, egyetlen pillantással befogadhatóvá teszi, amit szavakkal talán több száraz oldalon kellene átadni az olvasónak. Például a „Funkció” fejezet indítóképe egy pixeleire széteső, részleteket elveszítő „nagyítás” – épp a részletek híján beszédes. Az „okos” látvány Vargha Balázs tipográfiáját is dicséri. A Dürer Nyomda munkájához illik a büszke embléma: „magyar nyomdatermék”. Gazdag függelék zárja a könyvet.