• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A repülő labda íve

  Gammel gimnázium bővítése, Hellerup, Dánia

  Építészet: BIG
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Iwan Baan, Jens Lindhe

  hellerup1

  A dániai Hellerup város önkormányzati gimnáziuma olyan, mint a többi, ötvenes években épült iskola: L alakban telepített, háromszintes sárga téglás tömb, előtte egy hatalmas udvar. Kellemes arányai és visszafogott, józan építészeti megformálása szerethető iskolává teszi, de a 2010-es évekre kevésnek bizonyult a sportolási lehetőségekre használható fedett tér. Az iskola vezetősége az építészeti fenegyereknek ismert Bjarke Ingels csapatát kérte föl, hogy gondolkodjon a bővítés lehetőségén.
  Az iskola egyik gondja az volt, hogy a diákok közösségi élete nem a gimnázium területén folyik, hanem a város kedvelt színterein. Valami fontos hiányzik. Emellett visszatérő gond az is, hogy évek óta egyre szűkösebben lehet megoldani az iskolai ünnepségeket is. A tervezők tehát vonzó térben és jó helykihasználásban gondolkodtak. Az új sportcsarnok építészeti kialakítását összekapcsolták egy iskolán belüli informális találkozóhely vonzerejével, és úgy döntöttek, hogy a csarnokot nem a sulitól távolabb helyezik el, hanem az udvar kellős közepére – öt méterrel a föld alá. A süllyesztett terem hétköznapokon kosárlabda-, foci- és röplabdapálya, ünnepeken aulaként szolgál. Tetejét középen púpot képező, íves, ragasztott tölgyfa födémgerendákból alakították ki, ezáltal a csarnok fölött egy lankás domb nőtt ki a földből, melyet deszkaburkolat tesz járhatóvá. A domb hajlásszögét a kézilabda tapasztalatából vették a tervezők: az ív az eldobott labda röppályájának matematikai görbéje. Egyik oldalán gyűrűszerű pad kúszik föl, a magaslat túloldalán oszloplábú kültéri székek csoportja tanyázik. A domb egy része apró rácsozattal áttört, ezen keresztül nappali fény jut a föld alatti csarnokba. A sportcsarnokkal szemközt egy jókora füves sportpályát alakítottak ki, ennek egyik vége meredeken fölemelkedő zöldtető, a felgyűrődés alatt új térrel az oktatás, a diáktanács, illetve az öltözők számára.

  Terv: BIG
  Építész: Bjarke Ingels
  Építész munkatársak: Finn Nørkjær, Frederik Lyng
  Projektvezető: Ole Schrøder (koncepció), Ole Elkjær (szerkezet)
  Munkatársak: Narisara Ladawal Schröder, Henrick Poulsen, Dennis Rasmussen, Jeppe Ecklon, Rune Hansen, Riccardo Mariano, Christian Alvare Gomez, Xu Li, Jakob Lange, Thomas Juul-Jensen
  Közreműködők: CG Jensen, EKJ, Grontmij
  Megbízó: Gammel Hellerup Gymnasium