• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A rettenet csend-mintázatai

  Sorsok Háza, Budapest

  Építész: F. Kovács Attila
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  3E7E8306

  Megépült a Sorsok Háza – ha nem is a 2014-es hetvenedik évfordulóra. Az állami projekt első perctől viták pergőtüzében állt, de a Fiumei úton járó érző emberre az épületegyüttes monumentális plasztikája bizonyosan erősen hat. „Vitán felül” – ez volt a 2004-ben átadott Pávai utcai Holokauszt Emlékközpont (HDKE) épületegyütteséről közölt írásom címe tíz évvel ezelőtt (MÉ 2004/3). Az eltelt évtizedben sok minden történt az országban, de a holokauszt „feldolgozása” kitolódott egy új korszakba. Abba a csendbe, ami az utolsó túlélők távozásával az utókorra nehezül. (…)
  F. Kovács Attila és megbízója – a Terror Háza kiállításának tapasztalataival – érzelmekre ható, ifjú nézőket, gyerekeket is megszólítani tudó, képnyelvre építő állandó tárlatban gondolkodott. Nem áltatva magát az Y és Z generáció befogadói szokásait és kapacitását illetően. (…)
  Rátérve az épületre, azzal kell kezdenem, hogy F. Kovács Attila éppen a csend víziójának képi megfogalmazásával szolgál. Azzal indul a majdani múzeum bejárása, hogy az érkező nem juthat be az 1864-ben épített egykori Józsefvárosi Pályaudvar épületébe. A főbejárat előtti nyers zúzott kövekből rakott, rideg, járhatatlan felületre bajos volna azt mondani, hogy „fogad”. A látogatóknak előbb le kell mennie az alagsorba. Itt az átvezető funkciók – ruhatár, könyvesbolt – mellett helyet kapott egy 200 fős konferenciaterem, és átellenben az időszaki kiállítások termei. A kiállítás egyelőre a fenti vita foglya, de szeretnék emlékeztetni: a berlini Zsidó Múzeum talán legsikeresebb éve az volt, amikor az épület üres terei és csendje fogadták a százezernyi látogatót…
  Kívül az eredeti állapotot megőrző állomásépület melletti két épület 21. századi karaktert kapott. A látszóbeton homlokzatra rozsdás fém „szövet” került, talán a szögesdrót triviális szimbólumát is kerülendő. A fal szabadság-hiányt érzékeltető architektúrája Corten ablakkeretekkel egészült ki.

  Vezető építész, belsőépítész, designer: F. Kovács Attila – Cube Design Kft.
  Generál tervező: Reisz Ádám – felelős tervező, FBI Építész Kft.
  Építész munkatársak: Varga-Koritár Krisztián, Gacsályi Zsolt, Vadász Tamás, Balázs Marcell, Borzsák Veronika, Juhász Janka, Kiss Dávid, Paczolay Zsófia, Zsigmond Ármin
  Belsőépítész munkatársak: Holló Mátyás, Árva József, Buzás Bence Álmos, Nagy Zsuzsa, Novotny Nóra, Indelab Kft.
  Épületszerkezetek: Handa Péter
  Vízszigetelés: Reisch Richárd – FRT Raszter Kft., Mile Viktória – FRT Raszter Kft.
  Üvegszerkezetek: Stocker György
  Statika: Pintér Sándor, Gergye Zoltán – Szigma Stúdió Kft.
  Gépészet: Bicskei Attila, Seres Edit
  Gépészet, közmű: Bukovics János
  Erősáram: Üveges Zoltán – Artrea Consulting Kft., Fehér Szabolcs – Artrea Consulting Kft.
  Gyengeáram: Pacher Tibor – MPS-Stúdio Kft., Bárdy Gábor – MPS-Stúdio Kft.
  Kert és környezet: Szloszjár György, Stéhli Zoltán – Garten-Studio Kft.
  Építtető: MÁV Zrt.
  Fővállalkozó: Scheer Sándor, Wolf András, Brósz R. Zsigmond – Market Építő Zrt.