• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A-tól Z-ig

  Isay Weinfeld építész világa
  AZ Wien, 2014. december 18. – 2015. február 23.

  Szöveg: Szegő György

  Kiállítási enteriőr © Pez Hejduk

  Kiálíltási enteriőr © Pez Hejduk

  A bölcsőtől a sírig – lehetne akár a címe az 1952-es születésű brazil építész tárlatának. Nem csak amiatt, mert a tárlat közepén van egy „ház”, amelynek fekete terében általa formált bölcső, másik – fehér felében – egy az előbbi bútor párjaként tervezett hajóforma koporsó áll. Költői kompozíció. De azért is, jó a cím, mert Weinfeld szeret terveihez a belső berendezéstől az ajtócsengőig mindent átgondolni: A-tól Z-ig.
  Tavaly februárban hirdették ki a bécsi Városliget (Stadtpark) mentén elterülő Intercontinental – Jégpálya – Konzerthaus nemzetközi beépítési pályázat eredményét. Weinfeld terve nyert (kíváncsi vagyok, hogy építészeti múzeum híján pl. a mi Városligetünk új arculatát egyelőre egyedül fémjelezni képes Magyar Zene Háza tervezőjének, Sou Fujimotónak lesz-e budapesti kiállítása, és ha igen, hol).
  A bevezetőben említett Weinfeld-házinstalláció egyik fala az ibériai félsziget középkori architektúráját idéző musaraf, áttört fal, amelynek nyílásai, szemei az építész főműveinek emblematikus fotóit tárják a néző elé. Többek között a Casa Piracicaba családi házét (2009), a Praça da Amuri városi terét (2002), az Edificio 360° apartmanházét (203), az Edificio W305 irodaházat (2011), a Livraria da Víla könyvesbolt-kávézóét (2007) vagy a Forneria San Paulo éttermét (2012). Mindegyikben egyszerre vannak jelen a dél-amerikai építészet trópusi és modernista hagyományai egy Weinfeldet jellemző személyes, egyszerre kitárulkozó és mégis intim architektúra ötvözetében.
  Az installáció-ház előtti „kertjének” kerítésébe az építész-látványtervező egy polcot süllyesztett, ahol design részleteket, ház-detailek makettjeit sorolja. A kapufülkétől, a kilincsen és a csigalépcső mellvédjén át, a gyümölcstálig és bárpultig – a bölcsőtől a koporsóig.
  Weinfeld már az 1975-ben megszerzett építészdiplomája előtt két évvel megalapította Sao Paolo-i irodáját, ahol a megbízókkal alakított nagyon személyes kapcsolatokra és a természet „befogadására” építő házait, de kiállítás-designt, bútor- és színpadterveket is készít. Jó ideje filmeket is rendez, ezekben a zenének döntő szerepet szán. Megszállott filmnézőként rájött, hogy egy építész szemszögből csinált mozi hiányzik a műfaj egész történetéből és jelenéből. Saját filmjeiből újabban mobilapplikációkat, közösségi portálokra szánt rövid-verziókat is „termel”. A világ négy sarkán bemutatkozó tárlata Bécsben azért is fontos látványosság, mert a belváros történeti szövetébe ékelődő Hotel InterContinental 70-es évekből származó „épített szépséghibáját” most Weinfeldnek adatik helyrebillenteni.  A kiállítás kiindulópontját jelentő kétfordulós, részben meghívásos, nemzetközi tervpályázat témája a Bécs belvárosának határán, a Stadtparktól délre elhelyezkedő népszerű városi találkozóhelyként működő szabad terület fejlesztése volt. A tér középső részét elfoglaló csaknem 6000 m2-es jégpályát a Wiener Konzerthaus és a Hotel InterContinental határolja. A terület sokszínű jellege miatt olyan új, előremutató megoldásokat vártak, amelyben a többféle funkció egymásra talál és a köztük lévő kapcsolatok átjárhatókká válnak. Az összesen 62 500 m2 területet érintő fejlesztés magába foglalja egy új szállodaépület létesítését, amely egyúttal kongresszusi központként működik, illetve további rendezvények elhelyezéséről, lakó- és irodahelyiségekről is gondoskodik.
  A pályázat első fordulójában a résztvevőknek dönteniük kellett a meglévő hotel épület sorsáról: integrálják azt az új tervbe, vagy teljesen új komplexumot hoznak létre. Az első fordulóban huszonnégy pályázó nyújtotta be tervét, amelyből tizenketten meghívással, a többiek pedig nyílt jelentkezési eljárás során kerültek kiválasztásra.
  Isay Weinfeld nyertes tervének központi gondolata a megtartott hotel és az újonnan emelt épülettömb körül szervezett „városi terasz”, amely közösségi térként szolgál, összeköti a különböző funkciókat, egyúttal tribünt is nyújt a korcsolyapálya felett. A rugalmas térszervezés nem csak a téren található intézmények számára biztosít könnyebb megközelíthetőséget, de a két került között is átlátható, városi léptékű kapcsolatot hoz létre.