• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A vidéki építészet perspektívája

  Kávépörkölő manufaktúra és lakóház, Tokaj-Hegyalja

  Építész: Füzes András
  Konzulens: Salamin Ferenc
  Szöveg: Erhardt Gábor
  Fotók: Füzes András

  tokaj_fuzes1

  Napjaink alaptézise, hogy vidéken csak akkor épül valami, ha szerezhető rá uniós pénz. Ebből következően csak olyan ház épül (legalábbis papíron), amilyen EU-s forrásra éppen pályázni lehet. Ebben a helyzetben csak a szerencsén és a közreműködők jószándékán múlik, hogy az adminisztráció dzsungelharcában az építészeti minőség győzedelmeskedhet-e. Ebben az esetben így történt.
  Tokaj-Hegyalja névadó településén járunk, a tokaji főutca már kevésbé frekventált végén, ahol a beépítés már lazább, az utcakép kicsit bizonytalanabb. Adva van egy épület, amelynek a helyén a település és a borvidék nagy ismerője, Zelenák István állítása szerint egykor a Három Rózsa fogadó állt. E tényen túl azonban az egykori műintézményről semmi további ismeretünk nincs, ami a tervezőnek fogódzót jelenthetett volna. Az emlékezetvesztés fokára jellemző, hogy az épület alatt meghúzódó pince is csak az építkezés alatt került elő.
  A ház gazdája, a borvidék egyik meghatározó alakja, régi munkakapcsolatuk alapján Salamin Ferencet bízta meg a tervezéssel. Ő, igazi mesterként az akkor mellette dolgozó vándorépítészt, Füzes Andrást teljes értékű tervezőtársként vonta be a munkába. Nem mindennapi lehetőség egy pályakezdő építész számára. Az eredeti program három lakásra és az utcai oldalon egy kávézó kialakítására szólt, a meglévő épület megtartható részeinek hasznosításával, emeletráépítéssel, a jellemző beépítés megtartásával, illetve a főépítész szerves településfejlesztési víziója szerint az utcakép zártsorúsításával. A rendeltetési egységek szépen elkülönülnek az épületben, a csuklópontban elhelyezett lépcsőház jól szervezi az alaprajzot.

  Építészek: Füzes András
  Konzulens: Salamin Ferenc
  Statika: Mantuano Tamás – Pond Mérnöki Iroda Kft.
  Elektromos tervezés: Münnich Gábor – Fényesvölgy Kft.
  Épületgépészet: Szilágyi Zsolt – Energo-Koncept Épületgépészeti Tervező és Mérnöki Iroda Kft.
  Építtető: Erzsébet Pince Bt.