• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egyetemi francia kapcsolat

  REA16 a BME Építészmérnöki Karán, 2012. április 16-21.

  Szöveg / text: Szabó Julianna Fotók / Photos: Benkő Melinda

  1990-ben épphogy megnyíltak a határok Kelet és Nyugat között, amikor a montpellier-i építésziskola igazgatója egy hálózat alapítását kezdeményezte francia, illetve közép- és kelet-európai építésziskolák között. Kíváncsiak voltak ránk, mi is kíváncsiak voltunk rájuk – így született a Réseaux des Écoles d’Architecture, a REA. A Műegyetem is az alapítók között volt, és a kelet-európai iskolák közül elsőként, 1994-ben Radványi György szervezésében vendégül látta a hálózat találkozóját.

  Azóta több, mint húsz év, tizenhat találkozó, sok elhozott díj, rengeteg élmény, tapasztalat, kapcsolat halmozódott föl. Szervezeti háttér és állandó uniós vagy egyéb támogatás nélkül is a REA sikeres szakmai hálózattá vált, dacolva politikai konfliktusokkal, személyes problémákkal, pénzügyi válsággal. Miért, mitől, hogyan? Mert a francia nyelv szeretete összetart. Mert a „francia kapcsolat” mellett a keleti blokk egymás közti kapcsolatait erősíti, ami – valljuk be – hiánycikk. Mert az iskolánként két oktató és két hallgató egyenrangú részvétele különleges kommunikációs teret teremt. Mert az egyhetes időtartam és a rendkívül komplex program sok oldalról járja körül a felvetett kérdést, kényszeríti ki a dialógust. A hálózat szokásjoga szerint felváltva szervez találkozót egy francia, illetve egy kelet-európai iskola. 2010-ben a kialakult gazdasági patthelyzetben kellett Pozsony helyett beugranunk: ekkor dőlt el, hogy 2012-ben a REA ismét Budapestre jön. A májusi budapesti konferencia témájának a fenntartható várost választottuk, amely kellően tág fogalomnak bizonyult ahhoz, hogy nemzetenként, iskolánként többféle megközelítés megjelenjék. A találkozóval egy időben fejeződött be a Műegyetem nagy minőségfejlesztési-kutatási programja, amely a fenntarthatóságra épült, s melyben az Urbanisztika Tanszék is két kutatással vett részt. Ez a program segített át a finanszírozási nehézségek egy részén, e kutatások eredményeiről számoltunk be a REA Francia Intézettel közösen szervezett tudományos konferenciáján. A szakmai-kulturális program részben Budapesten, részben a Balaton-felvidéken zajlott, ismét újabb fenntarthatósági tematikákat bevonva.
  Még április 16. – 21. között tizenöt építésziskola mintegy ötven oktatója és hallgatója ismerkedett Magyarországgal, egymással és a fenntartható város kérdésével. Új kapcsolataink születtek és a régiek megerősödtek Baku, Bordeaux, Bukarest, Grenoble, Krakkó, Lille, Lodz, Marseille, Montpellier, Odessza, Pozsony, Rouen, Toulouse építésziskoláival. Jövőre újra találkozunk Grenoble-ban.

  Szakmai szervezők: BME Urbanisztika Tanszék, Benkő Melinda, Szabó Julianna
  Magyar nyertesek: Botos András, Monory Rebeka, BME Építészkar III. évfolyam – II. díj További információk: www.urb.bme.hu/reabbudapest