• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Áthatások térben és időben

  Eiffel Palace, Budapest – Reitter Ferenc díj 2013

  Építész: Gelesz András, G. Lenzsér Ágnes, Holló Eszter, Schöff Gergely, Baliga Kornél
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Fotó: Bujnovszky Tamás

  Az Eiffel Palace kivételes példája annak a beruházói attitűdnek, amely a bérlők érdekei mellett a város értékeinek megőrzését is szem előtt tartja. Most elkészült rekonstrukciója e szemlélet jegyében valósult meg, és így hozott létre egy valóban presztízs értékű, ugyanakkor műemléki érzékenységgel megalkotott, elegáns belvárosi irodaházat.
  Az épület többszörös védettség alatt áll, hiszen műemléki jelentőségű területen, a Világörökség pufferzónájában található. 1893-94-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján épült a Légrády testvérek megbízásából, és a Pesti Hírlap szerkesztőségének és nyomdájának, illetve több bérlakásnak adott helyet. A második világháború komoly károkat okozott, ekkor semmisültek meg a tetőtéri kupolák – komplett szerkezetükkel együtt –, a homlokzatok is komolyan megsérültek. A háború után részben helyreállították, de a kupolákat és az ornamentikát nem rekonstruálták. 1996 óta üresen állt.
  A bauxitbeton jelenléte, a szerkezetek súlyosan megrongálódott állapota, valamint a megrendelői igények, a szükséges parkolószám és a funkcionálisan tökéletes irodaterek biztosítása érdekében a tervezők a homlokzati falakon belül a teljes meglévő tartószerkezet bontása mellett döntöttek. Archív tervek és fotók, valamint az egykori tervezőpáros más épületeinek vizsgálata alapján rekonstrukciós rajzok és modellek készültek az eredeti ornamentikával díszített homlokzatról. Ezeknek megfelelően a külső utcai homlokzatokat az eredeti formájukban állították helyre.
  A három utcára néző saroktelek geometriai alakja két udvar kialakítását indokolta. A nagyobb udvar fölé korábban az első emelet magasságában húztak üvegtetőt, ez választotta el a földszinten és a pinceszinten működő nyomdát a ház többi részétől. A nyomda miatt a látogatók útja egyből a lépcsőházba vezetett. Erre ma nincs szükség, ezért a tervezők a földszinti teret megnyitották az átrium felé, a főlépcsőházat pedig a földszinten lebegni látszó üveglépcsővel kiegészítve építették vissza, az eredeti kő- és öntöttvas szerkezetek felhasználásával.

  Építtető: Eiffel Palace Kft.
  Fejlesztő: HORIZON
  Generáltervező: DVM Design Kft.
  Építészet: Gelesz és Lenzsér Kft.
  Felelős tervező: Gelesz András
  Tervezők: G. Lenzsér Ágnes, Holló Eszter, Schöff Gergely
  Tervező munkatársak: Safranka Péter, Horváth Mária
  Szigetelések, fémfedés: Horváth Sándor, Czégeni Csaba – Pataky és Horváth Építésziroda Kft.
  Üvegszerkezetek: Kucsera Márton Cutting Edge Face Mérnök Iroda Kft.
  Homlokzatrekonstrukció: Baliga Kornél – Korinterni Bt.
  Műemléki szakértő: Dávid Ferenc
  Belsőépítészet: Joó Éva, Kovács Tamás – DVM Design Kft.
  Bérleményi arculatterv: Demeter Nóra, Tóth Róbert – Zoboki-Demeter és Társaik Építésziroda Kft.
  Tartószerkezet: Volkai János – TM Janeda Kft.
  Épületgépészet: Sor Zoltán, Kiss József – PHQ Kft.
  Épületelektromosság: Pál Attila – VECO Kft.
  Közlekedés: Rhorer Ádám – Közlekedés Kft.
  Zöldfelületek: Nádai Brigitta
  Generálkivitelező: DVM Construction Kft.