• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Áttörő fény

  Sancaklar mecset, Isztambul

  Építész: Emre Arolat
  Szöveg: Katona Vilmos
  Fotók: Cemal Emden, Thomas Mayer

  Sancaklar Moschee | Sancaklar Mosque

  Noha a liturgikus és történeti rétegek pauszán rajzolt kultikus építészet a keresztény világban is rendkívüli összetettséggel és manifesztumszerű jelentéstömörséggel bír, az iszlám országok vallási építményei e téren még gazdagabbak. Kiváltképp érvényes ez az európai kontinens kapujára, Isztambulra, ahol a mohamedán egyistenhit megtartotta a görög kereszténység örökségét, de nyitott a nyugati civilizáció modern értékrendje felé is.
  A Boszporusz látképén uralkodó Hagia Sophia meghatározó mintaképe a török mecsetépítészetnek, és az építőtechnológia lecserélődése ellenére a közelmúltig fennmaradt. Az iparosított előregyártás hatásától várt mérnöki szemléletváltás nem következett be. A vasbetonépítés, a manufaktúrák felszámolódása nem tudott változtatni a tervezők érzelmi kötődésein, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, amikor a külső „illúziót” a szerkezet és matéria belső „realitásával” állítjuk szembe.
  A modernizmus Törökországban sokáig vasbetonra alkalmazott nemzeti historizmust jelentett. Jelképes beruházások sora ekként állított összetéveszthetetlen emlékeket a szeldzsuk-ottomán korszaknak belföldön és a külhoni diaszpórákban egyaránt: az ankarai Kocatepe mecset (1987), és Mimar Sinan nevét viselő isztanbuli utóda (2012) éppúgy, mint Berlin törökajkú muszlim közösségének legnagyobb imaháza, Hilmi Şenalp Şehitlik mecsete (2003). Bár Hüseyin Bütüner és Hilmi Güner fővárosi mecsetében (2006) példára lelhetünk a párját ritkító strukturalizmusra is, a forma és szerkezet konfliktusán túlmutató anyagi minőség, a hagyományos és helyi építőanyagok újrafelfedezése csak a közelmúltban vált lehetővé. E tekintetben mérföldkőnek számít Ankarában Erkut Şahinbaş Ali Sami Pasa-dzsámija (2008). A természetes építés rehabilitációja mellett mindazonáltal tabu maradt a monumentalitás és a kupolával fedett centrális tértípus, ha mégoly nehézkes kompozíciók árán is.

  Építészet: Emre Arolat Architects
  Vezető tervező: Emre Arolat
  Tervező munkatársak: Leyla Kori, Nil Aynalı, Taha Alkan, Ünal Ali Özger, Oya Eskin Güvendi, Uygar Yüksel

  A lot of pupils are unable to come up with proper and interesting essay and if this is the

  Writing https://www.affordable-papers.net/ an article does not need to be hard.

  case, it is time that one goes ahead and gets assistance from a composition helper that will look after all of your academic and writing duties.