• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Autonóm üzemek

  Tivadari ártér hasznosítása – Szelíd katalizátor
  Média Építészeti Díja 2013

  Terv: Varga Noémi
  Konzulens: Csomay Zsófia

  tivadar arter 2

  Diplomamunkám a Magyarországon leggyakoribb természeti katasztrófát okozó tiszai áradással foglalkozik. A téma sem gazdasági, sem természetvédelmi, sem szociális szempontból nem hanyagolható el, mert a Tiszán 2-3 évente kisebb, 5-6 évente nagyobb árvízzel kell megküzdeni és szinte minden tízedik évben rekord vízmennyiséggel. Az ár – a folyó magyarországi szakaszán – 52 település több tízezer épületében tesz kárt újra és újra, azonban ez az adat nem arányos a helyzeten javító (komplex) felvetések kis számával.
  A természeti erők kiszámíthatatlansága oly erővel kezd globálisan visszahatni a gazdaságra, hogy már a világ pénzügyi szektorának is érdekévé vált egy kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb működés kiépítése. Az áradások és a pusztítás után, főleg a szükséges építészeti helyreállítások miatt, a befektetők kivonulnak a környékről, így egyre szegényedik a térség társadalma és vadul el környezetük, melyhez viszonyuk az árterületi átalakítások során jelentősen megváltozott.
  Az ember és a tiszai természeti világ problémájával technikailag már sokan foglalkoztak, de eszmeileg, érzelmileg, gazdaságilag, szociálisan, azaz holisztikusan, még jócskán kiaknázatlan ez a problémakör. Az elmúlt idők építészeti beavatkozásaiból (védőmű, víztározók és gátak építése) kitűnik, hogy a területen, a technológiai vívmányokon túlmutató megoldásra van szükség, amely sokkal inkább lokális kooperáció, aminek következtében a helytől nem idegen megoldás születhet.