• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Az ígéret földje

  Szilézia Múzeum, Katowice

  Építészek: Florian Riegler, Roger Riewe
  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Riegler Riewe Architekten

  katowice1

  Katowice városa is olyan mementó, mint Lódz, ahol a Nobel-díjas Wladislaw Reymont regényéből 1974-ben Andrzej Wajda Az ígéret földje c. nagy filmjét forgatta. Festői, elhagyott ipartelepek ott is itt is. Sziléziának ez a része német iparvidék volt, ahol a környék kohászatához a szenet bányászták. 1994-ben felhagytak a kitermeléssel – a város elhalt szívében 20 éven át üresen tátongtak a roppant üzemépületek. Az 1924-ben alapított Szilézia Múzeum most európai összefogással újraélesztette és belakta a „helyet”.
  A mintát az a régiónyi léptékű revitalizációs koncepció adta (l. MÉ 2010/4), amelyik 2010-re a Ruhr-vidéket, mint Európai Kulturális Fővárosát kimozdította a holtpontról és az egykori Németország túlfelén egész mesterséges tájak, holt vidékek megújítását hozta. Kelet-Európának az EU-ba történő felvétele után az addig kényesen kezelt német történeti múlt – e város, Kattowitz identitása is – nem volt többé tabu. Itt azonban a projekt mögött nem állt kulturális fővárosi támogatás, eleve utóhasznosításban gondolkodtak. A Szilézia Múzeum egyszerre állít emléket a város ipartörténeti aranykorának, miközben a megbízók az archeológiai, etnográfiai és történeti muzeológia tereinek kialakítását is igényelték az építészektől – nevezetesen egy grazi irodától, ahol sokfelől – köztük Magyarországról – érkezett fiatal csapat dolgozott.

  Építészek: Florian Riegler, Roger Riewe – Riegler Riewe Architekten
  Építész munkatársak: Paulina Kostyra-Dzierżęga, Mikolaj Szubert-Tecl, Anna Zbieranek, Markus Probst, Nicole Lam, Lavinia Floricel, Minoru Suzuki, Bettina Tóth, Bartlomiej Grzanka, Tomasz Kabelis-Szostakowski, Dorota Żurek, Pawel Skóra
  Tartószerkezet: Firma Inżynierska STATYK
  Homlokzati üvegezés: Glas Marte
  Üvegprofilok: Längle Glas GmbH
  Világítás: Zumtobel, Fagerhult, Veliero
  Megbízó: Szilézia Múzeum
  Generálkivitelező: Budimex S.A.