• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Az olvadó jégkocka

  ICE Kongresszusi Központ, Krakkó

  Építészek: Krzysztof Ingarden, Arata Isozaki
  Szöveg: Borsos András
  Fotók: Krzysztof Ingarden, Wojciech Wandzel, Borsos András

  krakko1

  Ezüstösen csillog az ICE, a krakkói városkép legújabb meghatározó eleme. Nevét az angol elnevezésből (International Conferencing & Entertainment) alkotott betűszó adja, de az épület megindította a városiak fantáziáját is, olvadó jégkockához hasonlítják. A név tehát egyben becenév is, jelezve, hogy a helyiek a szívükbe fogadták új konferenciaközpontjukat.
  Hét évvel ezelőtt a város nemzetközi tervpályázat során választotta ki a tervezőket. A pályázat nyertese a lengyel Ingarden & Ewý Architekci építésziroda lett – együttműködve a japán Arata Isozaki irodájával. 2014 őszére készült el, és a lengyelek a Tadeusz Kantor Cricoteka (lásd MÉ 2014/10) mellett ezt az épületet is Mies van de Rohe díjra jelölték.
  A központot bejárva jól megmutatkoznak a tervezők által hangsúlyozni kívánt elemek. Az egy tömbből álló épület formáját meghatározza a telek alakja és a magassági korlátozás. Nyitott oldalával a folyó túlpartján fekvő történeti városmag felé fordul, összképét egyrészt a hullámzó megfagyott vízre emlékeztető, ezüstösen csillogó tető, másrészt a többszintes, és az esti világításban különösen attraktív előcsarnok határozza meg. A galériákkal, szabadon álló lépcsőkkel összekötött térsornak nemcsak a tagolása lenyűgöző hatású kompozíció, de távolabbról is betekintést kínál az ICE életébe. A letisztult, de folyamatosan változó képet nyújtó, mindig mozgalmas előcsarnok belsőépítészei legömbölyített formájú bútorokkal, lámpatestekkel, installációkkal rendezték be a teret.

  Építészet: Ingarden & Ewý Architekci
  Vezető tervező: Krzysztof Ingarden
  Társtervező: Jacek Ewý
  Projektvezető: Piotr Urbanowicz
  Design konzulens: Arata Isozaki & Associates
  Belsőépítészet: Arata Isozaki, Hiroshi Aoki
  Akusztika: ARUP Acoustics, Raf Orlowski
  Színpadtechnika: ARUP Venue Consulting
  Szerkezet: Project Service
  Tájépítészet: Pracownia Projektowa Land-Arch, Karolina Bober, Małgorzata Tujko
  Generálkivitelezés: Budimex SA & and Ferrovial Agroman SA