• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Baglyasház, kilátással

  Budapest V., Bástya utca 22. – rekonstrukció és tetőtérbeépítés

  Építészek: Csontos Aladár, Nagy Péter
  Szöveg: Papp Tímea
  Fotók: TNA Stúdió

  bastya1

  A Bástya utcai tetőtér építtetője éveken keresztül élt Londonban, ahol a tetőtéri életnek, létnek kultúrája van, s ennek ő is részese lehetett. Hazatelepülvén hiába keresett Budapesten hasonló lakást, ekkor döntött úgy, hogy ezzel kezd foglalkozni.
  Magyarországon tetőtéren egyelőre a tetőszerkezet alatti padlástér beépítését, kihasználását értjük. A Bástya utcai építtető azonban nem ilyet keresett, hanem a Londonban közismert loftot, ami nem feltétlenül ipari épületek hatalmas belmagasságú tereinek a lakássá alakítása, hanem olyan tetőtéri beépítés, ami inkább egy házra történő ráépítés, újabb szint(ek) kialakítása. Az építkezéshez a megbízó 2003-ban szemelte ki az V. kerület Bástya és a Képíró utcák közötti, Bástya u. 22. telkén álló, két utcai homlokzattal rendelkező, eredetileg négyszintes házat, mely a 19. század első felében épült. A homlokzatán, a főpárkány alatt látható baglyok után a pesti köznyelv „Baglyasháznak” nevezte el.
  A második világháborúban az épület megsérült, a baloldali 4 tengely tömegében az 1. és 2. emelet L-alakzatban elpusztult. A tervezés folyamán arra is született elképzelés, hogy a tető „lefolyjon” a foghíjra, ám végül – elvhű vagy sem – a lebombázott részt az eredeti tervek és a megmaradt épületrészek alapján az eredeti homlokzatkiképzéssel építették vissza, mert a tervező fontosnak tartotta, hogy legyen egy ’egész’, ahonnan el lehet indulni.
  A tető-ráépítés okán újjászülethetett a ház is – ez egy másutt is követendő gazdasági modell. Rendbehozták a homlokzatokat, a lépcsőházat, az udvar bazalt kiskockakővel burkolták. A lakók üvegliftet és új pincelejárót kaptak, a pincékben tárolókat alakítottak ki. Az egész házat egységként kezelték, a ház régi nyílászáróit is (a lakók kérésére) lecserélték, kiemelt hangsúlyt kapott a színezés.

  Építtető: LOFTHome Kft., Losonczi György
  Építész munkatárs: Szabó P. Nándor
  Beruházó: LoftHome Development Kft.
  Kivitelezés: TANDART Kft.
  Generál tervezés: TNA Studio Kft.
  Felelős tervező: Nagy Péter
  Építész tervezők: Nagy Péter, Csontos Aladár
  Statika: Kerek István
  Épületgépészet: Horváth Ernő
  Épületvillamosság: Nagy Gábor