• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Bátor visszafogottság

  Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely

  Építész: Vesmás Péter
  Szöveg: Masznyik Csaba
  Fotók: Varga Márton

  A szegedi Tér és Forma építészei több mint húsz éve készítenek terveket Hódmezővásárhelyre, jól ismerik, „érzik” a várost. A Tornyai Múzeum környezetének rendezésére készített koncepciótervük is, több más tanulmánytervhez hasonlóan, évek óta várt az asztalfiókban, míg két egymást követő uniós pályázat forrásai lehetővé tették a megvalósítást. Első ütemben a múzeum téglaburkolatú főépülete melletti új bejárati épületet tervezték meg, második ütemben a tömb sarkára telepített raktárakat és a múzeumkertet, közel duplájára növelve a múzeum átalakítás előtti alapterületét.
  „A szándékról: az épület legyen földből, agyagból tapasztva, a lapostetőn évente vetett és kézzel aratott búzamezővel, keretbe foglalva a múzeum múlt századi fizikai és szellemi történetét. Mai nyelven, a jövőbe mutatóan. Hódmezővásárhely: neolit korig visszanyúló több ezer éves gyökerek és kultúra. A föld az évezredes művészet alanya és tárgya, az agyag mai napig tartó varázslata. Föld, agyag: kerámia, fazekasság, tégladíszes épületek, utcák. A bővítés legyen bátran visszafogott, de karakteres. Harmonikusan simuljon a régihez, igazodjék léptékéhez, de a részek külön-külön is meséljenek. A harmadik évezred múzeuma most készül, és 50, 100, 150 évre.”
  „A beépítésről: a „sikátor” a téglás múzeumi épület és a szocreál lakóház között, áttekinthetően beépül a Dr. Rapcsák András utcától egészen a Szegfű utcáig. A „téglás épület”, mint műemlék, érintetlen marad, tégladíszes tűzfala a belső térben maradéktalanul fog érvényesülni. A „középső épület” a múzeum üzemeltetési központja. Az „új sarokház” kifelé zárt tömeg, belül áttekinthetően nyitott, a legkorszerűbb múzeumi raktározási technológia burka. A „múzeumkert” kifolyik a hátsó, megújult Szegfű utcára.” – A fenti, tovább nehezen sűríthető gondolatok Vesmás Péter építész szavai.

  Építész: Vesmás Péter
  Generáltervezés: Tér és Forma Kft.
  Építész munkatársak: Fontos Rómeó, Zákányi Ildikó, Sipos György, Simó Anna, Góg Bence, Egedi Gergely, Vig Viktor, Priskin Zoltán
  Statika: Lakatos László – Szerkezet és Forma Kft.
  Gépészet: Bodó Attila, Tábory Tamás – Domi Épületgépészet Kft.
  Elektromos tervezés: Papp Antal – Intenzitás Kft.
  Közmű: Udvardy Endre
  Szobrok: Nagy Nándor
  Megbízó: Hódmezővásárhely Önkormányzat
  Kivitelező: Építészmester Zrt.