• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Bazalt és bor archeológiája

  Gilvesy Pincészet, Hegymagas

  Építész: Sajtos Gábor
  Szöveg: Botzheim Bálint
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Fotó: Bujnovszky Tamás

  A Balaton-felvidék frissebb építészetéből lassan új példatárat lehetne összeállítani. A hely szellemének felemelkedését látva az ember szívében új remény ébred: lehet, hogy mégsem a technika gépezetének zavaró faktorai vagyunk csupán? Ezen a különleges helyen, a Szent György hegy tüzes bazaltorgonái és a Balaton látványának gravitáló mélysége között megsejtjük, hogy a hely – ahogyan az ember és a bor – utánozhatatlan individuum.
  Az itteni kontextus ősi összetevői, a tűz és víz, hamvasi hozzáállást érdemelnek. A Gilvesy borászat megszületéséhez előbb a hely rétegzettségébe kellett alámerülni. A területre, mivel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, igen szigorú szabályok vonatkoznak. Ezt tetézi még a műemléki környezet. A szabályok halmaza azonban nem meghatározottságot jelent, hanem határozott mozgásteret. Az eredeti présház és vincellérház a 19. század elején épülhetett az Esterházy-birtok részeként. Itt zajlott a szőlő- és borfeldolgozás, ugyanakkor a szüret ideje alatt ez volt az uradalmi szőlőmunkások szálláshelye is. A vincellérház sajátos telepítésű, az épület nem a bütüjével, hanem az oldalával néz a tó felé, a tornácot így a panoráma uralja. Lentről, a domb aljáról feltáruló látványt pedig a ház uralja. A présház merőlegesen, enyhén szögben elfordítva áll a vincellérház mellett.
  A tervezés alapelve az eredeti épületrészek megőrzése, az elpusztultak kortárs eszközökkel való helyreállítása volt. Az új építészeti gondolatok vezérfonala a színek, formák, arányok elementáris képzeteinek átmentése egy régi-új teljességbe. Az évszázados épület titkainak megismerésére hosszú, analitikus munkát kívánt.

  Építészet, belsőépítészet: SAGRA Építész Kft.
  Vezető tervező: Sajtos Gábor
  Építész munkatársak: Gilvesy Róbert, Grand Gabriella, Virág Péter, Németh Regina
  Tartószerkezet: Grand András
  Épületgépészet: Kurunczi György
  Épületvillamosság: Gombás Lukács
  Úttervező: Wettstein Miklós
  Műemléki kutatás: Bor Ferenc
  Bortechnológia: Rudolf Krizan
  Generálkivitelező: Vemév-Szer Kft.
  Finombeton bútorok kivitelezője: Kovács Gábor