• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Belülről kifelé

  Nyaralóépület, Balatonszárszó

  Építészek: Fazekas Katalin, Vilics Árpád
  Szöveg: Szabó Levente
  Fotók: Szentirmai Tamás

  szarszo1

  Fazekas Katalin és Vilics Árpád balatonszárszói épületét, akárhogy is nézem, nem tudom máshogy tekinteni, mint a természetes egységnek, azaz külső és belső terekről, építészeti alapállításokról és anyagokról, részletekről való gondolkodás egybetartozásának csendes manifesztumát.
  Sosem értettem az építészet és belsőépítészet mesterséges kettéválasztását, külön szakterületként, feladatként való meghatározását. Épületet telepíteni, formálni, szerkeszteni, tereket alakítani nagyon hasonló ahhoz, mint amikor burkolatokról, beépített bútorokról, anyagváltásokról és belső téri atmoszféráról gondolkodunk. Jó esetben a külső nem kerete a belsőnek, ahogy a belső sem csupán „öltözteti” a külső által determinált térformákat, hanem evidensen folytatódik odabent mindaz, amit az építészeti alapkoncepció meghatározott. Másképp fogalmazva a belsőépítészet lényegében egyfajta médium, melyen keresztül a használó léptékére íródik át mindaz, amit kívülről táji vagy urbanisztikai kontextusként érzékelünk.
  A szárszói ház éppen erről beszél. Nyilvánvaló, hogy a tervezés folyamatában először született meg a keskeny, de hosszú, saját balatoni partrésszel rendelkező telek két épület alkotta beépítésének, a tömegalakításnak, a terek csaknem totális megnyitásának koncepciója. Mégis, az épületet egy télvégi napon bejárva az az érzés kerített hatalmába, mintha a tervezés fordított lett volna: a végletekig személyre szabott terek és cizellált belső részletek szerves következménye és folytatása lenne mindaz, amit az épületből kilépve megtapasztalhatunk.
  Az építészek első közös, önállóan tervezett és megvalósult munkájáról beszélünk, és az is tény, hogy a feltételek különlegesen kedvezőek voltak: ideális helyszín, ideális megrendelő és kellő anyagi háttér társult a már-már maximalista módon igényes építészeti alapálláshoz.

  Tervezők: Fazekas Katalin, Vilics Árpád – Kettőpera Stúdió
  Belsőépítészet: Fazekas Katalin, Vilics Árpád – Kettőpera Stúdió
  Munkatárs: Antal Gabriella
  Kerámia elemek: Kovács Zsófia – Konstella
  Elektromos tervezés: Tóth Zoltán – Planet
  Gépészet: Végh Bence – Astra Consilium
  Statika: László Viktor – Konstrua
  Kertépítészeti terv: Hómann János, Pécsi Máté – S73
  Műszaki ellenőr: Farsang Attila
  Generál kivitelező: Kiss-Magyar Építő
  Kert kivitelezés: Szabó Kertépítő