• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Bontás helyett

  Bige Holding Irodaház, Nyíregyháza

  Építész: Kovács Csaba
  Szöveg: Győrffy Zoltán
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Nyíregyháza

  A nyíregyházi székhelyű Nzrt-Trade Kft. a magyar mezőgazdaság keleti országrészének műtrágya ellátójaként a Bige Holding Csoport tagja. Új irodaháza a régi székhely átalakításával, újraértelmezésével valósult meg, a Nartarchitects terve nyomán. Mind az építészeti koncepció, mind a kivitelezés kimagasló színvonalon valósult meg, ahol láthatóan nem kellett kompromisszumokat kötni. Hogy mindezzel Kelet-Magyarországon, Nyíregyházán találkozhatunk, szinte unikumnak számít.
  Egy épület sokat elárul magáról a megérkezéskor, az első rápillantáskor, az első élményekkel. A nyíregyházi irodaházzal különböző médiafelületeken már találkoztam, így nem volt ismeretlen, amikor autóval az északi-körútról közeledve hirtelen feltűnt a fák közül. 70-es, 80-as években épült panelházak veszik körbe, ezek közé ágyazódik be az új ház. Első benyomás: óriási a kontraszt az új létesítmény és környezete között. Ezt az ellentétet oldja fel a ház történetének megismerése, azt is bizonyítva, hogy a régi alapok felhasználásával, átértelmezésével is lehetséges kimagasló építészeti minőséget létrehozni.
  A tervezés során gyakran szembesülünk azzal a dilemmával, hogy egy elavult épületet elbontani érdemes-e, vagy felhasználhatjuk részben/egészben, kiegészítve az új programnak megfelelően. A tapasztalat az, hogy többnyire az előbbi érvényesül, mivel a beruházó nem kívánja hasznosítani a régit, mert túl sok ismeretlent, bizonytalanságot hordoz. Ez a könnyebb út, a megalkuvás útja, ami felveti az építész felelősségét is. Nagyságrendekkel több értéket hordoz az a megoldás, ami itt is megszületett: a cég régi irodaháza ott lapul az új ruha alatt. Megmaradt az épület helyhez kötődése, de korszerűbb lett, arculata a kortárs építészet jegyeit viseli.

  Vezető építész tervező: Kovács Csaba – Nartarchitects
  Építész tervezők: Vass-Eysen Áron, Bartha István
  Építész munkatársak: Debreczeni Péter, Szenthe Ágoston, Kakasy László
  Belsőépítészet: Kovács Csaba, Vitáris László
  Belsőépítész munkatársak: Gyuris Eszter, Taliánné Csizmadia Anikó, Molnár Péter
  Tartószerkezet: Puskás Balázs statikus vezető tervező – Terraplan’97 Kft.
  Elektromosság: Rajkai Ferenc – Hungaroproject Mérnökiroda Kft.
  Gépészet: Temesvári László – Temesvári Tervező Mérnökiroda Kft.