• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • CALTROPe – the green lace

  Kísérleti bioépítészeti struktúra – koncepcióterv

  Terv: Szövetség’39
  Szöveg: Pálinkás Edit

  caltrope1

  A Szövetség’39 alkotócsoport CALTROPe névre keresztelt projektje a globális felmelegedés okozta vízszintemelkedéssel járó területvesztés problémájára keresi a választ, elsősorban a veszélyeztetett folyótorkolatokra koncentrálva. A téma komplex megközelítését mutatja, hogy az anyag kidolgozásában különböző területek képviselői dolgoztak együtt, többek között biológus, építész, grafikus, látványtervező és festő is részt vett a csapatban. A koncepciót a Jacques Rougerie Alapítvány által meghirdetett innovációs építészeti pályázaton Építészet és tengerszint-emelkedés kategóriában győztesnek választották.
  A pályázatot meghirdető francia alapítvány elnöke és névadója, Jacques Rougerie a világ egyik leginnovatívabb építésze. Kutatásai, kísérleti szerkezetei nyomán kialakult bionikus építészeti formavilágát a tengeri alakzatok sokfélesége és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége inspirálta. Tengeri élőhelyek, falvak, laboratóriumok, tengerkutató központok, áttetsző hajók, víz alatti múzeumok vízionárius terveivel kívánja felhívni a figyelmet a tenger törékeny élővilágára és az emberiség történetében betöltött, illetve a jövőjében várható alapvető szerepére.
  Földünk háromnegyedét borító óceán hatalmas potenciált rejt magában, amely kiaknázása fontos kihívást fog jelenteni számunkra az elkövetkezendő évtizedekben. Jelenleg a népesség több mint hatvan százaléka a tengerpart száz kilométeres körzetében lakik, ez az arány 2030-ra a hetvenöt százalékot is elérheti, amely hatmilliárd embert érinthet. 2070-re a tengerszint emelkedése a jelenlegi becslések szerint eléri a hetven centimétert, de már most megjelentek az első klímamenekültek.