• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • CET – Üvegbálna a Duna-parton

  Szöveg: Götz Eszter

  cet1

  Kas Oosterhuis a mai európai építészet egyik legkarakteresebb szereplője. ONL nevű világhírű építészirodájában magyar származású feleségével, Lénárd Ilonával közösen hozzák létre nem mindennapi alkotásaikat, melyek mind jelképszerű épületek.
  Az ONL építészetének rugója az erős koncepció, alapvető felfogásuk az építészetről radikális, provokatív elveket mutat. A tervezési koncepcióban intuitívan gyúrják össze a helyi és a globális feltételeket. Egy épület tervezése során főleg a környezet és annak dinamikája inspirálja őket, majd a koncepciót formálásnak vetik alá. A 20. század eleje óta a modern építészetben a díszítést bűnnek tartják, az építészek tisztán a működést követő, tiszta formákra törekedtek. 1990 óta az ONL olyan “szoborépületek” koncepcióját fejlesztette ki, ahol a forma már nem követi a funkciót, hanem megengedi azt.
  A CET illeszkedik Oosterhuis korábbi munkáinak sorába, mint amilyen többek között a Neeltje Jans Zeeland-i Hydra-épület vagy az utrechti Cockpit Pavilon volt. A hozzá megtalált tartalom rövid és frappáns elnevezésben összegződik. A CET ugyanis nemcsak a formára utal, de a “közép-európai idő” angol nevének rövidítése is (Central European Time). Ez jelzi a hasznosítás szellemi irányultságát, kulturális kötődését, helyhez kötöttségét.
  A vízionárius vagy non-standard építészet a pesti köznyelvben „üvegbálna” néven emlegetett projekttel jelentkezik először Magyarországon. A létesítmény – azon túl, hogy az 1880-as évek végén felépült és a háborúban súlyos sérüléseket szenvedett Duna-parti Közraktárakat új funkcióval kelti ismét életre – hatalmas, acél-üvegszerkezettel fedett látványosságot kínál majd a Duna felé.
  Az összesen 27 ezer négyzetméternyi területen, az „üvegbálna” belsejében és az azt közrefogó két raktárépületben kereskedelmi, kulturális és szórakoztató funkciók kapnak helyet: üzletek és butikok, bárok, éttermek, valamint egy 1500 férőhelyes rendezvényközpont, alattuk kétszintes mélygarázs található. A tervek szerint elölről, a város felől a hármas tömb szolidabb, illeszkedőbb képet mutat, míg a folyó irányában fölemelkedő üvegbuborék nem mindennapi látványt kínál, különösen éjszakai kivilágításban. Az épület körül – a pesti Duna-part olyan kivételes szakaszán, ahol a folyót nem vágja el az autóút a várostól – sétányok és bicikliutak lesznek, amely új minőséget hoz a város életébe.