• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Dinamikus képlet – pozitív energiákkal

  Geometria Irodaház, Budapest

  Építészek: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Szöveg: Somogyi Krisztina
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  medve1

  Ha a kortárs építészet értékei gyakran láthatatlanok is, vagy idegenek a nagyközönség számára, a Medve utcai irodaház bizonyosan érdeklődést vált ki azokból, akik a környéken sétálnak. A laikus számára a konténer méretű, egymásra pakolt üvegdobozok inkább idézhetik fel a gyerekek legóból vagy fakockából való építőjátékait, mint korábbi magyar építészeti példát. A külföldet járók talán úgy érezhetik, Bécsben vagy Hollandiában vannak.
  És mégsem zavaró, mégsem idegen ez a ház. A Csillag-Gunther építészpáros rafináltan okos épületet tervezett, amely egyszerre van helyén a Vízivárosban és egy másik kontextusban, a kortárs építészet szellemi közegében is.
  Az irodaház-tervezés racionális műfaj – sok esetben személytelen és jellegtelen is. A rideg és hatalmas irodaházak között azonban találni olyat is, amelyre nemcsak ingatlanértékesítőként érdemes figyelni. Nem véletlen, hogy ezek nem a bérirodaházak, hanem a székházak közül kerülnek ki, mert a tervezés során így adódik olyan sajátosság, amely építészetre fordítható. A Geometria Kft. székháza is sokat köszönhet a megbízónak: a térinformatikában nemzetközi sikereket elért cég vezetője ízlésével és nagyvonalú döntéseivel optimálissá tette az építés teljes folyamatát. A Medve utca 17. az első maketteken is üvegkubusokból formálódott, és fel sem merült, hogy a környék gazdag téglaépítészeti megoldásaival (az Építész Stúdió általános iskolája vagy egy sarokkal arrébb, Tomay Tamásék vörös téglaépülete) keressenek kapcsolódási pontokat. Ez is visszavisz a megbízóhoz; ha ugyanis volt előkép, akkor az nem a tervezők, hanem az építtető fejében létezett, az A1-es osztrák autópálya mellett található üvegdoboz formájában.

  Építészet: 3h építésziroda
  Felelős tervező: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Projektvezető: Pataj Orsolya
  Építész munkatársak: Fehér Zsombor, Hajdú Anikó, Kántor Lilla, Kertész Bence, Madarasi-Papp Rita, Pataj Orsolya, Szarka Tímea
  Statika: Szabó András – System Steel Tervező Kft.
  Gépészet: Lovas Albert – OptiTerv
  Villamosság: Szabó László – SZETVILL Mérnöki Iroda
  Tűzvédelem: Szöllősi Levente – Tüzinfo.hu
  Kertészet: Preszter Márta – P.M Garden
  Akusztika: Fürjes Andor Tamás – aQrate
  Megrendelő: Geometria Kft.
  Kivitelező: Épszerk Pannónia Invest Építőipari Kft.