• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy kis mustra 2014

  Műemléki helyreállítások Pest megyében

  Szöveg: Huszthy Zita Katalin

  mustra1

  A műemlékvédelemnek a szakma és a civilek közötti fontos kapcsolódási pontjaként adta ki a Pest Megyei Kormányhivatal a 2014-es örökségvédelmi tevékenységét összefoglaló Egy kis mustra című füzetet, immáron negyedszer.2011-ben és 2012-ben Pest és Nógrád megye, 2013-ban Pest megye területéről készült válogatás a jelentősebb felújításokról. A mostani kiadvány Pest megye 46 megújult műemléke közül a húsz legszebbet fényképekkel, rövid építéstörténettel és a helyreállítás részleteivel mutatja be.
  Nagy Gábor, a kiadvány tervezője szerint a hagyományokat tisztelő, de a jelen elvárásait is szem előtt tartómunka minőségét a szilárd szakmai alapok biztosíthatják.A kiadványban Fehér Judit, Klaniczay Péter és Szatmári Kláraműemlék-felügyelők munkáikat közérthetően és érdekesen mutatják be.
  Az idén sikeresen befejezett épület-helyreállítások közé tartozik a szentendrei főtér két háza, a törökbálinti Mária segíts kápolna és a kisnémedi Gosztonyi kúria borháza. A telki katolikus templom szószékét, a domonyi és a csomádi templomok orgonáit és a torbágyi templom Páduai Szent Antal oltárát szintén restaurálták.Nagy jelentőségű a budajenői római katolikus templom Szent Benedek kápolnában előkerült barokk kori falfestmény feltárása és kiegészítése. Három megszépült köztéri szoborral gazdagodott a megye; a gödöllői kastély parkjában rekonstruálták a Schimmelhof lószobrot, Budakalászon új festett feszület került a megtisztított pestiskeresztre, Isaszegen pedig restaurálták a Honvéd emlékművet. Kortárs alkotók integrálták a történeti környezetbe a váci piarista rendház kápolnájának új berendezését és a tápiószecsői katolikus templom ólomüvegablakait.
  A Pest Megyei Kormányhivatal, a MOL és a Creaton támogatásával, a hivatal felügyelői, és munkatársai, a Forster-központ fotósai, Barcsik Géza grafikus, valamint a Lombos Nyomda közös munkájának eredményeképpen megjelent füzet méltó összefoglalója a Pest megyében végzett műemlékvédelmi munkának, amely büszkeséggel töltheti el a helyi közösségeket és vidéki kirándulásokra sarkall minden olvasót.