• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy kubusnyi energia

  5CUBE Energia Pavilon, Dublin

  Építészek: de Siún Scullion Architects
  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Ros Kavanagh

  5cube1

  A dublini kikötőben felállított 5CUBE pavilon az ACE For Energy kezdeményezés 2013-as Imagine Energy design pályázatának nyerteseként valósult meg. Az elsősorban északnyugat európai országokban működő szervezet a megújuló energiát felhasználó projektek ösztönzését célozta meg. A kezdeményezés a megfelelő információk és megvalósítási lehetőségek biztosításával a mindennapi életünktől az üzleti megoldásokon és az egyetemi kutatásokon át az önkormányzati döntéshozatalt célozza, amelyet pályázatok kiírásával és kutatások elősegítésével támogat.
  A dublini pályázati kiírásban csak annyi szerepelt, hogy olyan terveket várnak, amelyek növelik a társadalom érzékenységét a megújuló energiák felé és többféle környezetbe is adaptálhatók vagy áthelyezhetők. A tizennyolc négyzetméteres, félig ideiglenes, félig állandó pavilon egyszerűen elbontható és újraépíthető szerkezete a belső térben elhelyezett, homokkal töltött boxok mellett egyéb fizikai alapozást nem igényel. Mobilitásának köszönhetően egyik napról a másikra a város különböző terein tűnhet fel, ezáltal minél több emberhez eljuttathatja a kezdeményezés üzenetét, és egyúttal minél több információt gyűjt az egyes területek kibocsátásáról.
  Az Ír Fenntartható Energia Hatóság (SEAI) 2011-es határozata szerint Írországban három példaértékű fenntartható energia közösséget hoztak létre, amely ezen a területen elért legjobb megoldásokat vonultatja fel. A program kezdetben főként energia-hatékony fejlesztéseket támogatott középületek és lakóépületek esetében. 2013-ban az Emerge névre keresztelt kezdeményezés stratégiai fejlesztési zónája Dublin dokk-negyede lett, és immár kiterjedt tervezési és engedélyezési szintre is. E terület központjában került elhelyezésre a 5CUBE pavilon is.

  Építészek: de Siún Scullion Architects
  Munkatársak: Declan Scullion, Mícheál de Siún
  Szerkezet: Cora
  Statika: Casey O’Rourke Associates
  Elektromos tervezés: IN2 Engineering Design Partnership
  Üvegburkolat: Sto Ltd
  Rozsdamentes acéltükör: CDS Architectural Metalwork
  Napelemek gyártása: Trinasolar
  Napelemek felszerelése: William Farrel Ltd
  Kivitelező: Townlink Construction Ltd