• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Élményfürdő Újpesten

  Aquaworld Budapest

  Építész: Ráth András
  Szöveg: Kapy Jenő
  Fotók: Hajdú József

  ujpest1

  Megépült a pénzvilág tobzódásának – a szakmai közvélemény által erősen vitatott – a leg-ek birodalmába tartozó legújabb példája: szálloda és fürdő: 17 milliárd. Néhány hozzászólás az internetről: „Ízlésvilágban azért közeledünk Dubai – Las Vegas – Sun City édeshármashoz. Azt hittem eddig, hogy a hittem eddig, hogy a hajdúszoboszlói kalózhajó-beach-et és a Füredre telepített patyomkin Santorinit nem lehet űberelni. Óriásit tévedtem…” (bardóczi)
  „Lufi. Bazárban olcsóbb és pont ennyit tud”. (hady)
  „Ez a 17 milliárd miből és hogyan fog megtérülni? Meséljétek már el lécci, mifajta pénzmosás vetette épp itt partra ezt a fürdőkomplexust!..” (kentam)
  „Végül is teljesen jogos, hogy építészeti helyett banki meg pénzügyi gondolatokkal dobálóztok itten. Ennyit tud ez a projekt”. (hady)

  (…) Ami fentiek ellenére érdekel, és ami miatt késztetést érzek, hogy írjak a nemrég átadott újpesti fürdőről, az a csarnoktérbe helyezett ikonikus épület, amely tulajdonképpen a gépészetet rejti. Ez tekinthető analógiának is, valamiféle módszeres gondolkodás megjelenési formájának, amennyiben valóban az Angkor Wat khmer romtemplomot akarja idézni. Mégis – az üzenetnek, ha primer fogásnak tűnik is, van ereje, és az itt fürdőző több ezer emberből néhány – ha hazamegy – csak kinyitja a keresőt. A 9. és 15. század között az indokinai félszigeten, a mai Laosz, Kambodzsa, Thaiföld területén virágzó óriási khmer civilizációról van szó, amelynek fővárosa Angkor volt. A végkifejletben 200 négyzetkilométeren a maga egymilliós lakosával elterülő város a Mekong folyó középső szakaszának völgyében épült ki, mint gazdag kereskedő város, és elosztási központ. Maga a birodalom öntözéses mezőgazdálkodásra volt berendezkedve, fejlett vízgazdálkodással, és ismerték a vízvezetéket is.

  Megbízó: Interestate Zrt.
  Generál tervező: Grontmij Canor Kft.
  Felelős építész tervező: Ráth András
  Statika: Gonda Ferenc
  Elektromos tervezés: Kun Gábor – HUNGAROPROJEKT Kft.
  Gépészet: Virág Zoltán – DUOPLAN Kft.
  Közmű: Gárdonyiné Kormos Mária – KÖR-KÉP Kft.
  Úttervező: Várnai Péter – CIVIL-PLAN
  Uszodagépészet: Szebeni Gábor – Víz×Víz Bt.
  Konyhatechnológia: Neményi András – CONINVEST Kft.
  Kerttervezés: Dr. Petrekovich Perjés András – MESTER-LAND Bt.
  Belsőépítész: Horváth Éva – Horváth Éva Kft.