• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet Magyarország peremén

  Közösségi gyümölcsfeldolgozó, Markoc

  Terv, építészet és szöveg: Holczer Veronika
  Fotók: Ember Sári, Holczer Veronika

  holczer1

  2011¬ben a terv első változata diplomatervként készült. Tervezői szándékom az volt, hogy hosszabb időt tölthessek egy szegény településen, részt vegyek a helyi életben, és a megfigyeléseim alapján egy helyi problémára reagálva készítsek építészeti tervet. Több településen töltöttem több-kevesebb időt, a szegénység, diszkrimináció, magyar peremvidék realitását közelről megfigyelve, miközben a helyi életben részt véve próbáltam segíteni, ahogy tudtam.
  Markóccal megismerkedve nem a szegénység tűnt szembe, hanem a tenni akarás, a megoldáskeresés a tipikus vidéki problémákra: egy varázslatos hely varázslatos emberekkel az ország egy eldugott csücskében. Így ott magától adódott építészeti feladat is: ahol a társadalmi, közösségi alapok adottak, ott érdemes építeni. Így kerültem kapcsolatba a helyi Ormánság Alapítvánnyal, és döntöttem el, hogy diplomatervemet számukra készítem: egy meglévő pajtából közösségi tér a falu és környéke számára.
  Diplomatervemet a BME Középülettervezési Tanszékén készítettem, építész és szakági konzulenseim segítségével (lásd: MÉ 2011/4 – a szerk.). A terv lényege az volt, hogy az építési és fenntartási költségek a lehető legkisebbek legyenek. Tudva, hogy ahol kevés van, ott még a legolcsóbb is drágának számít, arra törekedtünk, hogy akár apránként, sok ütemben nyerhesse el az épület majd végleges formáját, ahogy az anyagi – leginkább pályázati – lehetőségek engedik. Az első ütemet a diplomavédésem után, 2011 nyarán meg is építettük, egy környékbeli kivitelező csapattal, akiknek a munkáját építészmérnök egyetemi hallgató önkéntesek segítették nyári szakmai gyakorlatként. Ennek során a teljes tetőszerkezet megújult, illetve a rossz állapotú falszakaszok újjáépültek, vasbeton koszorú készült a falakra.
  2011¬ben a terv több diplomadíjat kapott: elnyerte a Hauszmann díjat, a MÉSZ¬MÉK diplomadíját és a Junior Prima díjat. 2012¬ben a hazai díjak sikerén felbuzdulva a BlueAward2012 nemzetközi hallgatói pályázatra is beadtam a diplomatervem mondván, ha itt nyer, a pénzdíjat a következő ütem építésére ajánlom majd fel. És ugyan a „Meglévő épületek felújítása” kategória fődíját sikerült megnyerni, de a 3500 eurós pénzdíj kevésnek bizonyult ahhoz, hogy értelmes építészeti beavatkozást lehessen belőle megvalósítani. Így kivártunk inkább, félretettük a pénzt. És megérte: a 2014¬es Norvég Civil Támogatási Alap kis és közepes projektek pályázati kiírásához 10% önerőt kellett felmutatni, amit a program építészeti részére ebből az összegből fedeztünk. Így tudtuk megtízszerezni a BlueAward2012 pénzdíját.

  A tervet segítő egyetemi konzulensek:
  Balázs Mihály DLA (építészet), dr. Lányi Erzsébet (épületszerkezettan), Armuth Miklós (statika), Viczai János (épületgépészet), Tőkés Balázs (építéskivitelezés)
  Külső konzulens a szoláris rendszerekhez: Simor Árpád
  Az első ütem építésében részt vett önkéntesek: Bánsági Dávid, Szabó Panni, Urbán Boglárka, Loránt Zsófi, Szikszai Noémi
  A munka szakmai támogatói: Fejérdy Péter építész, Dr. Buru György hatósági állatorvos, Takács Lajos tűzvédelmi szakértő