• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészi magatartás

  Operaház, Oslo

  Építészek: Snøhetta AS
  Szöveg és fotók: Kőnig Tamás

  oslo1

  Az építész munkája akkor jó, ha a végeredmény minden léptékében természetes: a nagy szövet, a település szimbiózisban van földrajzi környezetével, az épületegyüttesek, az általuk alkotott külső és belső terek élhetők; az építészeti és szerkezeti részletek tükrözik az évezredek tapasztalatait és az evolúcióból következő átgondoltságot, ugyanakkor keletkezésük idején korszerűek és céljaikban hosszú távon is azok. A középületek kellő mértékben feltűnőek, de átláthatók is annyira, hogy használatuk és megközelítésük biztonságos, élvezetes lehessen.
  Norvégia a föld egyik legtermészetesebb állapotában fennmaradt vidéke. A „keskeny ország” szárazföldjét átszövő fjordok révén szinte minden része tenger közeli, a kemény időjárás és a nagy szilárdságú kőanyag alkotta, erős szintkülönbségű domborzat miatt területe kevéssé beépített és ritkán lakott. A földrajzi helyzet, az éghajlat és – ebből is fakadóan – a nagyhatalmi érdeklődés hiánya a világ egyik legdemokratikusabban működő társadalmát hozta létre. Ehhez találták meg a 20. század második felében a tengerek alól gazdaságosan kitermelhető olajat, melynek haszna, illetve a szociális hálózatok és infrastrukturális fejlesztések az ország minden polgárát egyenletesen gazdagítja.
  Amikor az igényes, tájékozott és fizetőképes építtető, a működő közigazgatási környezet és a gondolkodó, tehetséges építész egymásra talál, remekmű jöhet létre. Az új oslói opera esetében az építtető maga a jómódú norvég társadalom. Az építésziroda pedig már korábbi házainál (Ras Al-Khaimah Gateway, Alexandriai Könyvtár (lásd MÉ 2000/…. – a szerk.) is bizonyítottan jó kezű és tehetséges. A Snøhetta sok izgalmas ötletet hozó tervpályázaton nyert 2000-ben megbízást Oslo új, céljában és helyzetében is meghatározó, központi kulturális épületének tervezésére. A ház megvalósítását folyamatos, a környék fejlesztéseivel is összefüggő nyilvános viták kísérték, az érdeklődők számára az építés alatt is lehetővé tették az át- és beláthatóságot. 2008-ban megnyílt az új Operaház.

  Építészet: Snøhetta AS
  Építészek: Craig Dykers, Tarald Lundevall, Kjetil Trædal Thorsen, Martin Dietrichson, Ibrahim El Hayawan, Chandani Ratnawira, Harriet Rikheim, Marianne Sætre – Snøhetta AS
  Tájépítészet: Ragnhild Momrak, Andreas Nypan – Snøhetta AS
  Belsőépítészet: Bjørg Aabø, Christina Sletner – Snøhetta AS
  Színháztechnikai szakértők: Theatre Projects Consultants Ltd.
  Homlokzati kőplasztika: K. Blystad, K. Grude, J. Sannes
  Homlokzat, fémplasztika: Astrid Løvaas og Kirsten Wagle
  Szerkezet: Reinertsen Engineering ANS
  Geológiai mérések: NGI
  Elektromos tervezés: Ingeniør Per Rasmussen AS
  Akusztika: Brekke Strand Akustikk, Arup Acoustic
  Színháztervezés, -technológia: Theatre Project Consultants
  Kivitelezés: Johs. Syltern AS, Veidekke Entreprenør AS, Veidekke Entreprenør AS
  Építtető: Ministry of Church an Cultural Affairs