• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építő játék

  Dévényi Antal-kilátó, Nagy-Kopasz hegy

  Építész: Dr. Lőke Ferenc
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Zsitva Tibor

  nagykopasz1

  A torony a létező legegyszerűbb mozdulattal épült, épp úgy, ahogy egy kissrác is építené. Négy méter hosszú gyalult fenyőgerendák egymás mellé sorolva, majd a következő sorban erre merőlegesen újabb réteg, hogy azután ezt folytatva végül egy tizenegy méternél is magasabb torony alakuljon ki.
  Építeni rettentő komoly dolog, az építész által összefogott szakmák együttes erőfeszítése. A végeredmény, a befejezett ház akár lehet könnyed hatású, a megvalósítás folyamata azonban mindig küzdelmekkel teli. Ami biztos: soha nem emlékeztet a gyerekkor alapélményére, sem arra, ahogy a homokvár tornyai az egekbe törtek, sem a játékkockákból formált képzelt világok varázsára. Mégis léteznek kivételes pillanatok, amikor semmi sem lehetetlen. Ehhez most a Piliscsaba fölött emelkedő Nagy-Kopasz hegyre kell felkapaszkodnunk, az itt álló kilátó élménye pontosan ilyen.
  Lenyűgöző a látványt meghatározó alapgondolat tisztasága, egyszerűsége. Minden finomság ebből következik, minden további építészeti gesztus is innen eredeztethető. A gerendák keresztmetszete pontosan egy lépcsőfoknyi, ez az alapmodul, ebből szerkesztődik a kilátó építészeti világa. Nyolc lépcsőkar vezet felfelé egyfajta spirál mentén, a torony törzsébe vájtan, egy-egy lépcsőkar éppen nyolc fokból áll. Az egyes gerendarétegek képletszerűen sorolódnak, hosszukat soronként a lépcső fegyelmezett geometriája határozza meg. A corten lemezből formált korlát nem csak a lépcső vonalvezetésének pontos követésével, hanem a nemes-rozsda fával jól harmonizáló tónusával is tovább erősíti a koncepciót.

  Építész tervező: Dr. Lőke Ferenc – LoBo Építész Stúdió
  Építész munkatársak: Koller József – Koller Stúdió, Dr. Hoffecker Ákos, Bánfalvi Zoltán
  Tartószerkezet: Maros József, Kis Bogdán András – Marosterv Kft.
  Erősáram, villámvédelem: Vas Tibor, Mándity Miklós – ELVÉ2004 Kft.
  Generálkivitelező: Kristály-Vár Kft.
  Beruházó: Pilisi Parkerdő Zrt.