• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Etűdök irodaházra

  K4 irodaház, Budapest

  Építészek: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  volga1

  A hely kis híján emblematikussá vált, kevésen múlhatott, hogy a műemlékvédelem táguló körei nem érték el az egykor itt állt Volga Szállót. Akkor úgy tűnt, Finta József házai közül ez érdemli ki, hogy – a paneles építési mód megújításaként – ha az örökkévalóságnak nem is, de hosszú távon fizikai valójában fennmaradhat.
  Nem így történt, és ahogy az ma már megszokott, megjelentek a hatalmas betonfaló gépek és módszeres rágással elemésztették. Konzumhelyzet állt elő, forgalmas utak metszéspontjának felértékelődésével, a kulcsszó a lokáció; nincs az a megtérülési számítás, amiben a megújítva megőrzés, ha csak egy gondolatfutamnyit is, de értelmezhető lenne. Így némi eséllyel marad a jó szándék, valami kevés tér az építésznek, azzal a tudattal, hogy ha maradandót nem is alkothat, mégis, időlegesen hozzátehessen a helyhez, a városhoz, az itt élők, a hétköznapjaikat a falak között töltők és a csupán erre járók életéhez.
  Az első, lendületes befogadás azt a benyomást kelti, hogy a Váci út – Dózsa György út kereszteződésében megépült új irodaház be tudja tölteni ezt a szerepet. Jelenléte, születésének közvetlen előzményei ellenére nem elvesz, hanem hozzáad, magával értetődően írja át a teret, új, szerethető dinamikát hoz. Ha engedünk a városrész lendületének és az első villanásokból szűrjük ki a személyes viszonyulást, azonnal hatni kezd a különös tömegképzés, a háromtestű szerkesztés, a szabaddá tett köztér tágassága, a teljes tömb köztérként való átjárhatósága. És működnek a klasszikus modern eszköztárából több helyről válogatott elemek is, rögzülnek az építészeti gegek – talán leginkább az első emeletet megtámasztó, szélesen terpesztett V-tartók azok, melyekről elhíresülhet majd a ház.

  Építészet: 3h építésziroda
  Vezető építész tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
  Projektvezető: Békesi Tamás
  Építész munkatársak: Bartha András Márk, Fehér Zsombor, Kántor Lilla, Kertész Bence, Kiss Anna Sára, Németh Tamás, Pataj Orsolya
  Tartószerkezet: Gecsényi Róbert – Dinám Kft.
  Épületgépészet: Bukovics János – G&B Plan Kft.
  Épületszerkezetek: Takács Balázs – FRT Raszter Építésziroda Kft.
  Épületvillamosság: Kelemen Ferenc – Kelevill Kft.
  Tájépítészet: Kuhn András – Gardenworks Kft.
  Akusztika: Fürjes Andor Tamás – Aqrate Kft.
  Környezetvédelem: Péter Gábor – Belemnites Mérnöki Iroda Kft.
  Generálkivitelező: Pedrano Group
  Megrendelő: Futureal Development Holding Kft. és KPMG