• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fapellet üzem, Felsőtárkány

  MÉK-MÉSZ diplomadíj 2015

  Terv: Laczkó-Pető Bálint

  fapellet1

  „…Laczkó-Pető Bálint terve olyan összefogott, gondolatilag erős, szerkezetileg végiggondolt, építészetileg jól artikulált, hogy joggal érdemelte ki ebben az évben a zsűri kitüntető figyelmét. A földszintes beton tömeg és a rákerülő fa térrács konzol, mint az üzem tere, együtt egy rendkívüli építészeti minőséget eredményezett.(…) A tervlapokon kifinomult, elegáns és harmonikus anyaghasználattal a jövő ökologikus ipari architektúráját látjuk.” (Részlet a zsűri értékeléséből)

  Felsőtárkány a 13. század óta lakott bányásztelepülés, amely nagy faipari múlttal rendelkezik. Máig hagyományos foglalkozás a fakitermelés, a faanyag-fuvarozás és a faszénégetés. Itt működik a Bükki Erdőgazdaság, amely a Bükki Nemzeti Park erdőgazdasági kezelését is végzi. A tervezési terület a nemzeti park nyugati kapujánál fekszik, nem érinti a kiemelt madárvédelmi és költési területeket. A településen folyamatosan nagy mennyiségű fahulladék, biomassza keletkezik, ellenőrzött és kiegyensúlyozott fafajösszetételben, illetve egyenletes mennyiségben. Ez a biomassza, a fahulladék szolgál a fapelletgyártás haszonanyagául. A fapellet egy széndioxid semleges égésű, piacképes környezetbarát fűtőanyag, amit faőrlemény préselésével állítanak elő, kötőanyagát a fában lévő lignin adja.
  Felsőtárkány község külterületén a jelenleg parlagon fekvő, csekély termőértékű földek hazai viszonyokra honosított energianövény extenzív termesztésére kiválóan alkalmasak. A tervezési területet körbevevő gazdasági akcióterületet is művelés alá vonva 25 hektáron termeszthető Miscanthus sinensis energianád. A betakarítási nedvességtartalmon égethető nád ledarálva kiváló fűtőanyagként szolgál a pelletgyártás szárítási energiaforrásaként. A folyamatos fűtőanyagellátás így helyben, megújuló forrásból megoldható.
  Az épület tartó- és homlokzatszerkezetében egyaránt alacsony környezetterhelésű ökológiailag kedvező életciklusú építőanyagokat alkalmaztam: helyben kitermelt, rétegelt ragasztott faanyagot. A cél az épület működése során, és használati ideje elmúltával is, a természeti környezet körforgásában tartani az épület alkotóelemeit és anyagait.
  Az építéstechnológiai viszonyokat és a helyi időjárás körülményeit figyelembe véve, a tartószerkezetileg jól méretezhető elemekből álló, nagy méretpontossággal előre gyártott szerkezet megkönnyítheti a kivitelezést, lerövidítve a szerkezetépítés idejét, minimálisra csökkentve a helyszíni munka mennyiségét és a hibalehetőségeket.
  Az üzem a község munkaképes korú lakosságát alkalmazza, hazai és nemzetközi piacra termel, középkategóriás (2t/óra) gyártási kapacitással. A beruházás mögött tehát megjelenik a település dolgozó közössége, amely a terv hosszú távú éltetőjévé válhat, és viszont.