• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fátyoltánc

  Iszlám Művészetek Csarnoka a párizsi Louvre -ban

  Építészek: Mario Bellini, Rudy Ricciotti Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Musée du Louvre, Mario Bellini Architects

  A világ leglátogatottabb múzeuma, a párizsi Louvre idén szeptemberben nyitotta meg 3000 m2-es új épületszárnyát, melyet az iszlám művészet bemutatásának szentelt. Háromezer műtárgy kapott benne helyet – legnagyobb részük korábban is a Louvre birtokában volt, de eddig raktárban állt –, közöttük számos monumentális alkotás.

  A 2000-es évek franciaországi belpolitikáját alapvetően meghatározza az észak-afrikai országokból érkező, óriási bevándorlási hullám, ami az iszlám identitás és a befogadó társadalom között egyre súlyosabb konfliktusokat gerjeszt. Az Iszlám Szárny aktualitása tehát a művészeti szempontokon túl konkrét társadalmi olvasatot is kínál. A tény, hogy a Louvre 23 évvel korábbi modernizációja – I. M. Pei impozáns bejárati üvegpiramisának felavatása – óta ez a legnagyobb építészeti beavatkozás a múzeum épületén, önmagában is mutatja a téma hangsúlyos voltát. A csaknem százmillió eurós költségvetés egyharmad részét a francia állam finanszírozta.
  Ráadásul az Iszlám Szárny különleges formai-szerkezeti megoldással készült: a Szajna felé eső ún. Visconti-udvart elfoglaló, kétszintes pavilon fölé látványos üvegtető borul, melynek alakja egy finom gesztussal fellibbenő fátylat idéz. A természetes fény által megvilágított földszinten a 7-11. századi, az alagsorban pedig a 11-18. századi műveket állítják ki, a kiállítás földrajzi értelemben a Spanyolországtól Indiáig terjedő területet fogja át.

  Építészek: Mario Bellini, Rudy Ricciotti
  Tervezés: Mario Bellini Architects, Agence Rudy Ricciotti Architecture
  Építész tervezők: Giovanna Bonfanti, Giovanni Cappelletti, Maurizio Di Lauro
  Kiállítási installáció: Mario Bellini, Renaud Pierard
  Statika: BERIM
  Tetőszerkezet: Studio Majowiecki
  Homlokzat: Andrea Compagno