• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fekete gyémánt

  Konferenciaközpont, Katowice

  Építészek: JEMS
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Juliusz Sokołowski

  katowice1

  Európa egykor legnagyobb nehézipari régiójában, a sziléziai szénbányászat központjában, Katowicében immár tíz éve zajlik az ipari létesítmények helyén az ún. kulturális zóna kialakítása. A város építészeti ikonja, az 1962-ben átadott, tízezer főre méretezett Spodek Stadion szomszédságában 2015-ben elkészült az új látványosság: egy mesterséges domb alá süllyesztett konferenciaközpont.
  Az 1923 óta működő katowicei szénbánya 1999-ben zárt be, és szinte azonnal megindult a környező táj átgondolt rekultivációja. A város átalakulása az ipari jellegtől a kultúra felé mozdult, minőségi szolgáltatásokat célozva meg. 2014-ben megépült a Szilézia Múzeum (lásd MÉ 2015/2) és a Lengyel Rádiózenekarnak otthont adó Filharmónia koncertterem, egy évre rá pedig a varsói JEMS építésziroda tervei alapján átadták az MCK néven rövidített nemzetközi konferenciaközpontot.
  A Spodek aréna nagyvonalú spirális tömege mellett egy kortárs építmény, ráadásul ilyen hatalmas méretekkel – az MCK teljes alapterülete közel 35 000 m2, hossza 236, szélessége 92 méter – az egész környezetet elnyomhatná. A JEMS tervezői azonban nem csupán tájjá alakították az épületet, de egy merész gesztussal az aréna felé vezető tengelyt is megjelenítették benne, így a történelmi városrészt és a sportarénát nem elválasztja egymástól, hanem összeköti, nagyívű perspektívát kínálva egyiktől másikig. A volt rozsdaövezet részekre szabdalt területéből ezáltal értelmes kompozíció lett az építménynek köszönhetően.
  A konferenciaközpont két egyszerű, fekete téglalap tömege valójában a közöttük futó, közparkká formált „zöld völgy” révén kommunikál a várossal. A „völgy” lejtői teraszokkal, bemetszett pihenőrészekkel és lépcsőkkel néznek a középtengely felé, mögöttük a két mesterséges domb maguk az épület két tömbje, melynek kifelé néző homlokzatait antracit színű feszített alumíniumháló borítja. Ablak, ajtó, minden kifelé néző nyílás a fémfátyol mögé bújik, a belső térnek ezáltal nincs közvetlen kapcsolata a külsővel, csak a két bejárati üveghomlokzat nyílik fel a domb két túlsó oldalán.

  Építészet: JEMS
  Építészek: Olgierd Jagiełło, Wojciech Kotecki, Paweł Majkusiak, Maciej Miłobędzki, Jacek Mroczkowski, Marcin Sadowski, Jerzy Szczepanik-Dzikowski
  Megbízó: Katowice Város Önkormányzata