• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fent és lent

  Somlai Tibor: Fent és lent. Pest-budai lépcsőházak 1835-1945
  Székely Péter fotóival. Corvina Kiadó, Budapest, 2014, 288 oldal

  Szöveg: Csengel-Plank Ibolya

  somlai_fent

  A belsőépítészet terén immár több kötetes szerzőnek számító Somlai Tibor legújabb könyve, a Fent és lent Pest-Budai lépcsőházak 1835-1945 a bérházak világába kalauzolja olvasóit. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó díszes lépcsőházak és a 19. századi bérpaloták mára megkopott fényű, de az arányait és architektúráját tekintve még mindig impozáns belső terei mellett sok, a két világháború között épült modern bérház is szerepel a könyvben.
  A szerzők biztosak lehetettek abban, hogy a meglepetés erejével hat majd egy olyan tematika és professzionális képválogatás, amely éppen arra a belsőépítészetben megnyilvánuló díszítőkedvre, kreativitásra és sokszínűségre fókuszál, amely sokszor egyedibbé tette a bérházakat, mint maguk a homlokzatuk. A formatervező és belsőépítész Somlai Tibort is ez varázsolhatta el, és Székely Péter fényképésszel társulva közel 750 házból és 4000 fényképből választotta ki a kötetben szereplő 99 épületet. A velük készített egyik interjú szerint nem a legszebb házakat emelték ki, hanem azokat, amelyek építészetileg és történetileg a legérdekesebbnek találtak.
  A lépcsőházak egyedi jellegzetességeivel – anyaghasználat, díszítési mód, formavilág, térélmény – foglalkozó fényképek többsége természetes világítás mellett, hosszú expozícióval és nagy műgonddal készült. A kötet külön érdeme, hogy befogadható módon és igényes szövegmagyarázatokkal világít rá arra, hogy ezek a mainál sokkal tágasabb és díszesebb lépcsőházai milyen kiváló eszközei voltak a palota-bérházak és bérpaloták társadalmi státuszának és városon belüli helyzetének kifejezésére. A képek alapján megértjük a kapualjak és lépcsőházak funkcióját is az építészetben, amely a reprezentativitás csalóka látszatától kezdve a belső terek funkcionalizmusában rejlő művészeti lehetőségekig sokféle módon és formában manifesztálódtak.
  A Török András előszavával, a Corvina kiadónál megjelent kötet mindenki számára kiváló inspirációt nyújt Budapest felfedezésére. Az ilyen témájú, ilyen igényes kiállítású könyvek, hasonlóképpen az Open House programok hatására meginduló építészeti sétákhoz, sokat tehetnek azért, hogy felkeltsék a városlakók figyelmét az építészet értékei iránt.