• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fényalagút a belvárosban

  Markthal, Rotterdam

  Építész: MVRDV
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Ossip van Duivenbode, Scagliola & Brakkee

  markthal1

  A legnagyobb és legkedveltebb rotterdami heti piac, a belvárosi Binnenrote közelében épült meg a város új építészeti ikonja, az MVRDV által tervezett új vásárcsarnok hatalmas, egyetlen íves gesztusból szerkesztett tömbje. Valójában a Markthal Hollandia első fedett piaccsarnoka, de a különlegességét nem csupán ez adja.
  A Markthal földszintjét óriási piac, a boltív emeleteit apartmanok foglalják el. A kettő együtt, kiegészülve a földszinti vendéglőkkel és üzletekkel, illetve a földalatti parkolóval, ilyen kombinációban a világon egyedülálló kísérlet: újfajta, működőképes fedett városi tér. Emellett a megjelenése is különleges: formája és sokkoló mérete, a színes, kivilágított belső tér igazi városi látványossággá avatja. Felhőkarcolók között, de nem messze a híres rotterdami Laurenskerktől hatásos és erős impulzust ad egy ilyen jelenség a város gazdasági pezsgésének, új szemlélettel közelít a történeti belváros használata felé. A piac térszervező ereje, az új épület jelentősége odáig hatott, hogy elkészülte után a város úgy döntött, felújíttatja a környező teret, kiszabadítva a heti két piacnapra korlátozott szerepéből, majd helyrehozza a szabadtéri piacot is. Ezáltal az utca látványosan fog összekapcsolódni a Markthal tömbjével, segítve a külső és a belső tér közvetlenebb kapcsolatát.
  A Markthal terveire szóló megbízást az MVRDV építészcsapata egy 2004-ben kiírt városi pályázaton nyerte el, ami csupán a szabadtéri piac fedett résszel való bővítésére szólt, de emögött a városvezetésnek az a szándéka munkált, hogy a városközpont vonzását növelje a város lakóinak szemében. A komplex program – csarnok, lakóegységek és fedett parkoló – rendkívül egyszerű építészeti formára talált: a felől egymásba hajlított két lakótömb közé gazdaságosan megépíthető vásártér került.

  Építészek: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
  Építész munkatársak: Marc Joubert, Anet Schurink, Jeroen Zuidgeest, Michele Olcese, Laura Grillo, Ivo van Capelleveen, Renske van der Stoep, Anton Wubben, Joeri Horstink, Diana Lopez, Gijs Rikken, Elsbeth Ronner, Yvo Thijssen, Johnny Tsang, Sven Thorissen
  Szerkezet: D3BN/ DHV, Maurice Hermens
  Akusztika: Peutz & Associes Zoetermeer, Peter Wapenaar