• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gesztusok építészete

  Sportuszoda, Győr

  Építész: Bodrossy Attila
  Szöveg: Katona Vilmos
  Fotók: Zsitva Tibor

  gyoruszoda1

  Nagyvonalú építkezés, a lakosság és sportélet felpezsdítése érdekében tett lépések jellemzik a Győr északnyugati városrészét átértelmező terveket. Az ötletbörze lezárult, és nyiladozó jövőkép első épülete, az új sportuszoda a téri kontextust megelőlegező, visszafogott kezdeményezésekkel vált hangadóvá.
  Olykor nehezen kimutatható, de lényeges különbségek vannak a közönséges funkcionalizmus és egy sokoldalú gesztusépítészet között. Az előbbi megelégszik azzal, hogy a ház működik: költséghatékony, szerkezete tartós, átgondolt közlekedésrendszerrel van. Az ilyen épületnél – ha a tervezési szempontok között szerepel a megnövelt belmagasság –, a légtér önkéntelenül az alaprajz és metszet elhagyható ornamentikájává válik.
  Más a helyzet a gesztusokkal. Az építész, aki a születő háznak egyszerre alkotója és megfigyelője, gondolatban bejárja az épületet, és eközben szerepet cserél: ő az ünnepelt bajnok, a tévériporter, a szurkoló, az úszómester és a gépész, aki a víz tisztaságára ügyel, de ő az úszni tanuló is, aki két karcsapás közt levegő után kapkod. Tökéletes színész és rendező saját lelki színpadán.
  Az ívesre hajlított alumíniumlemez-tető nem csupán divatos, de fontos a gesztus is, ami formálta: a dél felé zárás és az észak felé való megnyílás kettős szándéka sűrűsödik ebben a vonalban. A medencét északról szegélyező ferde oszlopsor és az ártéri erdő között önálló hajóként is értelmezett tér a fák koronájáig magasodik, a külső fa pillérsorral promenáddá egészül ki. Változik ugyan a hosszú, tetejükön olykor zömökebb ragasztott tartók színe, alakja, és a köztük feszülő rudak irányvektora, de az elemek ritmusa egyenletes. Az absztrakt fasor egy hosszúra rajzolt, enyhén hullámzó vonal része, amely kijelöli a telekhatárt, és a tekintetet a bejárathoz tereli. Az eredeti koncepció szerint ez a vonal a Rábca korábbi medre mentén kialakult Bercsényi liget felé hosszabbodik. A feltűnő, mégsem hivalkodó rávezetést a kieső városrész befejezetlen területrendezése, a Sziget és Győr-Újváros között húzódó mezsgye határhelyzete indokolja.

  Engedélyezési terv:

  Építész: Bodrossy Attila DLA – Dimenzió Kft.
  Építész munkatársak: Agg Róbert, Fátrai Bálint, Juhász-Salacz Orsolya – Dimenzió Kft.
  Tartószerkezet: Serfőző István – LMS-TERV Kft.
  Gépészet: Gasztonyi László, Ziska Gábor – Komplex Iroda Kft.
  Épületvillamosság: Dr. Hodossy László
  Medencegépészet: Tuzson Balázs
  Sporttechnológia: Judik Zoltán
  Úttervezés: Bogár Zsolt – HIDRO-PLAN Kft.
  Közmű: Németh Gábor – HIDRO-PLAN Kft.
  Kerttervezés: Nagy András, Hencz Helga – Kertművek Kft.
  Tűzvédelem: Szűcs László – Pellio Kft.

  Kiviteli terv:

  Generál tervező: Kádár Mihály – TSPC
  Építészek: Haaz Imre, Kiss Márton – TSPC, Bodrossy Attila, Agg Róbert, Fátrai Bálint, Juhász-Salacz Orsolya – Dimenzió Tervező Kft.
  Tartószerkezet: Szántó László – EXON 2000 Kft., Serfőző István – LMS-TERV Kft.
  Gépészet: Vörös Tamás – Perfect-Plan Kft.
  Épületvillamosság: Bukta V.-né Gabriella – Kinterv Kft.
  Medencegépészet: Tuzson Balázs
  Sporttechnológia: Erdei László
  Úttervezés: Nyitrai Zsolt
  Közmű: Németh Gábor – HIDRO-PLAN Kft.
  Kerttervezés: Hencz Helga – Kertművek Kft.
  Tűzvédelem: Szűcs László – Pellio Kft.