• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hidak a térben

  Gyalogoshidak Dániában

  Építészek: Olafur Eliasson, Gjøde & Povlsgaard
  Szöveg: Pálinkás Edit

  DCIM255GOPRO

  Dániában fontos várostervezési szempont, hogy a közösségi terek megjelenése milyen szellemiséget közvetít az ott élők felé. Az országban erős hagyománya van a nyitottságnak, az eddig még nem látott dolgok és összefüggések befogadásának. Ez a közterek kialakításában is megmutatkozik, és új kapukat nyit a tervezők számára.
  Olafur Eliasson médiaművészként elsősorban absztrakt és érzelmi karakterekkel dolgozik, és éppen ebben érzi azt a potenciált, amely a városok alakítását is új irány felé terelheti. Hisz abban, hogy a közösségi terek minőségi újragondolásához a politikusoknak, várostervezőknek és fejlesztőknek ki kell szélesíteni a látókörüket a művészeti ágak, a szociológia, az antropológia, illetve a történeti és filozófiai szempontok felé is.
  A Cirkelbroen gyalogosoknak készült. Formájában hordozza az egykori koppenhágai kikötő emlékét, ugyanakkor átveszi a mai élet minőségét, a csatorna lakóhajókkal és vitorlásokkal teli hangulatát. Olafur Eliasson személyes gyermekkori élményeiből merítette a híd alapgondolatát: Izland kikötőjében a szorosan egymás mellé kikötött halászhajók gyakran olyan érzést keltettek benne, mintha sorra végigsétálhatna a fedélzetükön.
  A negyven méter hosszú, felnyitható híd öt kör alakú elemből áll. A középső elem mentén elforgatva a híd kilenc méteres víziutat enged a nagyobb hajók számára. A különböző alapterületű mezők közepén egy-egy árbocot imitáló oszlop található, amelyek tetejét összesen több mint száz huzal köti össze a szerkezet alapjával. Az éjszakai díszvilágítás különösen kiemeli az oszlopok felső részén található árbockosárra emlékeztető kört, illetve a vörös, befelé dőlő korlátot.

  Cirkelbroen, Koppenhága

  Tervező művész: Olafur Eliasson
  Szaktanácsadó: Ramboll
  Projekt menedzsment: KMA Advisory
  Kivitelezés: Arpe & Kjeld Holm
  Gyártás: KSM Industry
  Hidraulika és kontrol: SH-Group
  Elektromos tervezés: Høyrup and Clemmensen
  Betontechnológia: CG Jensen


  Végtelen híd, Aarhus

  Építészet: Gjøde & Povlsgaard Arkitekter
  Együttműködő partner: Aarhus TECH