• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hiedelem-építők

  Biobrikett-szárító, Monor

  Építészek: Fazekas Katalin, Fejérdy Péter, Kemes Balázs, Oroszlány Miklós
  Szöveg: Marosi Bálint
  Fotók: Boczán Zsófia, Máté Albert – KépKocka, Kemes Balázs

  monor1

  Úticélom egy alig néhány négyzetméteres melléképület Tabánban, a város szélén. A nehéz életkörülmények között élő helyiek problémáival 2004 óta foglalkozik a Máltai Szeretetszolgálat, akik a Középülettervezési Tanszék fiatal építészeitől kértek segítséget. A 2012-ben induló együttműködés alapja az intenzív párbeszéd volt: a helyi viszonyok feltérképezése, a környezet minél pontosabb megismerése, a lehetőségek számbavétele – ezeknek a beszélgetéseknek lett az eredménye a 2012-ben elinduló és 2014-re (egyelőre) befejeződő építkezés. A nagyon egyszerű anyagokból: kisméretű téglából, fa gerendákból és hullámpala fedéssel megvalósult kis ház fűtőanyag: a biobrikett önerős előállítására és azok tárolására biztosít helyet. Az apró házon statikus, geodéta és gépész kollégákkal valószínűtlenül sok építész dolgozott, a tucatnyi hallgatóval való együttgondolkodást és végül az építkezés folyamatát Kemes Balázs irányította (a szervezésben a Tanszékről Fazekas Katalin, Fejérdy Péter és Oroszlány Miklós vett még részt).
  Az okosságát meghazudtolóan szerény megjelenésű épület lassan két éves működése igazolja vissza a hosszú, sokszereplős folyamatot, annak minden apró döntését: a megfelelő irányba lejtő tető, a ki- és beszellőző nyílások az épület egészét friss levegővel átöblítő rendszere, az esővízgyűjtés megoldása, de az építési szabályzatra ravaszul reagáló tetőkialakítás is mind a gond nélküli működést és a gazdaságos megépíthetőséget célozta. A folyamatos építészi jelenlétnek és az építést végigkísérő figyelemnek köszönhetően olyan részletszépségekre is maradt energia, mint a belső polcok finoman váltakozó ritmusú deszka-túlnyújtásai, vagy az időleges szárításnak helyet biztosító, a homlokzat síkjából kiálló téglaelemek izgalmas mintázata.

  Szervezők: Fazekas Katalin, Fejérdy Péter, Holczer Veronika, Kemes Balázs, Oroszlány Miklós – BME, Bátki Márton, Gál Ilona, Juhász Katalin, Kiss Dávid, Lantos Szilárd, Oláh Zsolt, Szarka Gábor – Magyar Máltai Szeretetszolgálat
  Fulbright alumni koordinátorok: Fazekas Katalin, Oroszlány Miklós
  Terv: Fazekas Katalin, Fejérdy Péter, Kemes Balázs, Oroszlány Miklós, Vilics Árpád, Egyed Veronika, Fódi Dóra, Iszak Bálint, Nagy Orsolya, Polarecki Tamás
  Konzulensek: Bátki Márton (szociális munkás), Feldmár Nóra (ipari ökológus), Görög Péter (talajmechanikus), Hegyi Dezső (statikus), Krizsanics Ádám-Tibor (műszaki vezető), Páricsy Zoltán (épületszerkezeti szakértő), Szikra Csaba (épületgépész), Takács Bence (geodéta)